Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikanny adalah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu, limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

**Terima Kasih Yee.. Dapatkan Pelbagai Diskaun Menarik di JOM SINGGAH

^^FANPAGE - JOM SINGGAH- TIP KESIHATAN PERCUMA^^

JOM SINGGAH on Facebook

Untuk Sebarang Pertanyaan - ISI FORM NIE

Monday, November 5, 2012

Kepentingan Vitamin dan Mineral Sewaktu Tempoh Penyusuan


Sumber : PA&MA. Mac 2011.
_________________________________________________________________

Kebanyakan orang menganggap vitamin dan mineral cuma penting tatkala hamil. Selepas itu, ia tidak diperlukan lagi. Anggapan ini ternyata salah! INTAN JASTINA JAMALUDDIN mengintai kelebihan yang ada pada supplemen tambahan untuk anda amalkan sepanjang tempok penyusuan.

Ketika hamil, hospital atau klinik bersalin yang dikunjungi lazimnya membekalkan vitamin seperti Obimin (multivitamin yang dirumus khas untuk ibu hamil) dan asid folik. Mahu tidak mahu, anda perlu mengambil bekalan vitamin ini setiap hari bagi memastikan tahap kesihatan diri dan bayi dalam kandungan berada dalam keadaan memuaskan.

Ketahuilah, perkara yang sama patut anda lakukan ketika dalam proses menyusukan bayi! Hal ini kerana anda masih memerlukan vitamin dan mineral tambahan dalam usaha menjayakan penyusuan eksklusif. Faktanya, bayi tetap akan mendapat apa yang diperlukannya menerusi susu ibu biarpun tubuh anda kekurangan vitamin atau mineral tertentu. Walaupun begitu, pemakanan sihat dan seimbang yang digabungkan bersama supplemen tetap perlu anda pertimbangkan demi menjamin kesihatan diri dan bayi bagi tempoh jangka panjang.

Ramai yang menganggap keperluan suplemen semasa menyusukan bayi semata-mata hanya untuk memperbanyakkan amaun susu ibu. Tanggapan ini pun salah. Sebenarnya, susu yang penuh nutrisi adalah susu ibu yang mengandungi kesemua khasiat pada tahap optimum dan ia hanya boleh diperolehi daripada tubuh yang sihat. Secara logiknya, sewaktu hamil anda makan pelbagai jenis supplemen untuk menyokong perkembangan bayi. Jadi, apabila berada dalam fasa penyusuan, mengapa keperluan supplemen ini diabaikan. Sama seperti ketika hamil, supplemen turut penting untuk anda membesarkan si manja.


Mungkin agak sukar untuk anda makan dengan baik selepas tempoh kehamilan. Namun, panduan ini mungkin dapat memotivasikan anda untuk berusaha menjaga pemakanan seharian. Setiap hari, anda perlu makan antara 5-9 hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran serta 2-3 hidangan protein seperti daging tidak berlemak dan kekacang. Anda juga perlu makan 6-7 hidangan karbohidrat seperti nasi, bijirin dan pasta. Sudah semestinya anda perlu kekal hidrat dengan meminum sehingga 8 gelas air sehari.

Memandangkan proses penyusuan susu ibu menuntut keperluan nutrien yang banyak, jadi anda masih perlu mengambil supplemen tambahan untuk melengkapkan zat pemakanan yang diperlukan. Antaranya ialah omega-3 yang ternyata sangat penting untuk perkembangan otak bayi. Sama juga halnya dengan kalsium yang diperlukan untuk tulang dan gigi yang kuat. Vitamin dan mineral lain yang anda perlukan adalah seperti zat besi, zink dan magnesium.

Majoriti supplemen vitamin dan mineral tambahan tidak menjejaskan penghasilan susu dan diakui selamat untuk diambil oleh ibu yang menyusukan bayinya. Walaubagaimanaun, perlu anda ingat bahawa lemak larut seperti vitamin A dan E boleh mengganggu susu ibu. Oleh yang demikian, amalkan sikap berhati-hati apabila mengambil supplemen yang mengandungi kedua-dua jenis vitamin ini. Pengambilan terlalu banyak vitamin ini turut boleh memudaratkan bayi. Untuk itu, minta pandangan doktor terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk mengambil apa jua supplemen.

Dalam usaha menjaga kesihatan sepanjang tempoh penyusuan susu ibu, diingatkan agar anda makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran segar di samping pelbagai vitamin dan mineral yang terkandung di dalam jenis makanan yang lain. Sekiranya, anda khuatir masih kekurangan vitamin dan mineral tertentu, suplemen dapat membantu. Pengambilan vitamin dan mineral juga penting bukan sekadar atas sebab nutrisi susu, tetapi lebih daripada itu, ia dapat memastikan anda sentiasa dalam keadaan mood yang baik, sihat, cergas dan bertenaga selalu.

Panduan daripada yang BERPENGALAMAN 

Nurul Amrina Aziz 

Mengamalkan suplemen kalsium 1biji sehari sekali kerana khuatir kekurangan bekalan kalsium. Ini kerana bayi boleh "menyedut" kalsium daripada tubuh.

Mengambil sprulina organik yang kaya dengan asid amino (protein), serat, mineral, vitamin, asid lemak penting, klorofil dan lain-lain demi memastikan semua nutrien yang diperlukan tubuh diperoleh akibat waktu makan yang tidak menentu.

Selain bertujuan untuk kecantikan, Beauty Drink Berley Collagen diambil kerana ia merupakan penggalak penghasilan susu ibu. Antara lain, ia mengandungi vitamin C yang bagus untuk menyerap zat besi untuk bekalan tenaga agar tidak mudah keletihan sepajang tempoh menyusukan anak.

Nik Mazliani Hazreen 

Kapsul minyak ikan tuna diambil bagi memastikan bekalan DHA mencukupi untuk perkembangan mata dan otak bayi. Untuk diri sendiri pula, ia bagus untuk mengurangkan risiko kemurungan selepas bersalin kerana minyak ikan tuna kaya dengan kandungan Omega 3.

Memandangkan kurang minum susu, maka tablet kalsium diambil untuk menampung keperluan bayi dan diri sendiri agar tulang dan gigi terus kekal kuat.

Mengambil tablet Vitamin B dan C bagi memberi lebih tenaga sekali gus mengelakkan kelesuan dan keletihan.

Normalayati Ahmad 

Mula mangambil pil halba apabila kuantiti susu yang dipam tidak seperti biasa. Ternyata, hasilnya memuaskan. Malah, susu lebih likat berbanding sebelumnya. Dalam masa 5-6 hari selepas mengambil pil halba, amaun susu bertambah sedikit demi sedikit sehingga kembali normal.

Turut mengambil B Kompleks demi membantu mengurangkan kelesuan dan keletihan.

Mengambil Vitamin C untuk meningkatkan sistem pertahanan tubuh agar kekal sihat sepanjang tempoh penyusuan.

Mengamalkan kalsium agar membina tulang dan gigi yang kuat untuk diri sendiri dan bayi juga. 
_________________________________________________________________

INFO 

Urin akan berwarna lebih gelap selepas beberapa jam mengambil suplemen. Jadi, minum air dalam jumlah yang mencukupi untuk memastikan urin dalam keadaan jernih. 


Kredit - YSM


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
Sila PM utk mendapatkan detail mengenai produk:
Email - pokoksena85@yahoo.com
SMS - 0199517292
FB - http://www.facebook.com/pokoksena85
Fan Page - http://www.facebook.com/JomSinggah09
Your Shaklee Independent Distributor (ID - 854784)  

No comments:

Post a Comment

Sila komen ye..jangan malu-malu

JAWAPAN SEGERA

Name:
Email Address:
Pertanyaan mengenai produk @ harga

Form provided by Freedback.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM SINGGAH E-STORE