Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikanny adalah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu, limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

**Terima Kasih Yee.. Dapatkan Pelbagai Diskaun Menarik di JOM SINGGAH

^^FANPAGE - JOM SINGGAH- TIP KESIHATAN PERCUMA^^

JOM SINGGAH on Facebook

Untuk Sebarang Pertanyaan - ISI FORM NIE

Tuesday, March 19, 2013

AMALAN 5M UNTUK GAYA HIDUP MODEN BERKELUARGA

Amalan 5M untuk gaya hidup moden berkeluarga
1. Mengajak

Suami harus menjadi pembuka aktiviti dengan mengajak anak dan isteri bersama-sama melakukan kerja domestik mengikut pembahagian tugas berdasarkan jantina. Anak perempuan boleh diajak ke dapur bagi membantu ibu memasak atau melipat baju. Anak lelaki boleh melakukan tugas bersama bapa seperti membasuh kereta, membersihkan halaman atau mengutip sampah.

2. Mendorong

Sambil melakukan kerja sertakan bersama kisah masyarakat yang boleh menjadi pendorong kepada anak-anak, misalnya tujuan membasuh pinggan sendiri atau mengemas tempat tidur. Cerita ini akan memberi motivasi kepada mereka untuk terus membantu ibu bapa melakukan kerja rumah.


3. Motivasi

Ibu bapa harus memberikan motivasi kepada anak-anak dengan mewujudkan perasaan sayang dan kasihan kepada ibu bapa yang penat mencari rezeki dan perlu mengemas rumah. Ini akan mewujudkan rasa simpati kepada ibu bapa dan mereka dengan sendiri melakukan kerja rumah tanpa diminta.

4. Menyokong

Pentingnya ibu bapa memberikan sokongan kepada anak-anak atas segala usaha dilakukan. Ibu bapa boleh mengadakan hari keluarga setiap bulan dengan mengajak anak-anak mengemas rumah, menyapu sampah dan menyelesaikan semua tugas diberi ibu bapa. Apabila setiap tugasan dilaksanakan dengan baik, berikan insentif misalnya membawa makan ke restoran kegemaran atau membelikan hadiah. Dengan cara ini, anak-anak akan berasa mereka lebih dihargai.

5. Memupuk

Setelah melakukan keempat-empat di atas, sangat penting ibu bapa memupuk nilai murni yang ditunjukkan secara berterusan. Ini boleh dilakukan melalui penceritaan dan amalan kepada anak-anak. Ibu bapa juga tidak digalakkan menunjukkan perlakuan negatif kepada anak seperti mengherdik, menengking, memukul, menghina atau menempelak jika anak tidak melakukan tugas diberikan. Ini akan hanya mewujudkan rasa benci kepada ibu bapa.


Kredit -  http://anizyn.blogspot.com/* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Sila PM utk mendapatkan detail mengenai produk:

Email - pokoksena85@yahoo.com
SMS / Whatsapp - 0199517292
FB - http://www.facebook.com/pokoksena85
Fan Page - http://www.facebook.com/JomSinggah09
Your Shaklee Independent Distributor (ID - 854784)

Untuk Jawapan Segera -->> ISI FORM INI   

No comments:

Post a Comment

Sila komen ye..jangan malu-malu

JAWAPAN SEGERA

Name:
Email Address:
Pertanyaan mengenai produk @ harga

Form provided by Freedback.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM SINGGAH E-STORE