Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikanny adalah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu, limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

**Terima Kasih Yee.. Dapatkan Pelbagai Diskaun Menarik di JOM SINGGAH

^^FANPAGE - JOM SINGGAH- TIP KESIHATAN PERCUMA^^

JOM SINGGAH on Facebook

Untuk Sebarang Pertanyaan - ISI FORM NIE

Saturday, May 12, 2012

Vitamin E Mampu Neutralkan Radikal BebasMENARIK nafas panjang sambil menikmati udara segar adalah salah satu kenikmatan hidup.

Tetapi, apabila kita menyedut udara tercemar, ia boleh membawa padah dan mengundang pelbagai masalah kesihatan, lebih-lebih lagi jika terperangkap dalam kesesakan lalu lintas.

Udara yang mengandungi unsur tercemar dan berbahaya seperti radikal bebas, karbon monoksida, sulfur dioksida, habuk dan kotoran.

Radikal bebas boleh menimbulkan tindak balas rantaian yang mengancam sel badan dan menyebabkan pelbagai jenis masalah kesihatan.

Jika anda ingin kekal cergas dan sihat sepanjang hari, dapatkan perlindungan sepenuhnya daripada anti oksida berkuasa seperti vitamin E kerana ia mampu meneutralkan radikal bebas di dalam badan agar kesihatan anda terpelihara.

Ingat, pastikan anda menikmati khasiat vitamin E yang kekuatannya terjamin dan mudah diserap untuk perlindungan sepenuhnya daripada bahaya radikal bebas.

Antara kelebihan vitamin E:

  • Menggalakkan peredaran darah.
  • Membantu mengurangkan keletihan.
  • Melambatkan proses penuaan, melindungi terhadap penyakit kronik degeneratif.
  • Mengurangkan insiden penyakit kardiovaskular.
  • Membantu mengurangkan risiko kanser.
  • Membantu otot berfungsi dan memperbaiki tisu.
  • Memperbaiki keadaan kulit.
  • Membantu memperbaiki sistem perlindungan badan.
  • Mengurangkan masalah diabetes.
Vitamin E adalah vitamin larut lemak yang mengandungi lapan bahan sumber asli dan deriatif sintetik. Ia boleh didapati dalam minyak sayuran seperti minyak germa gandum, minyak kacang soya, minyak jagung, minyak bunga matahari, minyak kacang dan minyak beras sekam.

Bijirin gandum, sayuran berdaun hijau gelap, kekacang dan tepung yang diperkayakan dan telur mengandungi jumlah vitamin E yang kecil.

Bagaimanapun, cara memasak dan memproses menyebabkan makanan kehilangan kandungan vitamin E.

Kesan utama vitamin E tidak begitu nyata. Individu yang mengambil sukatan vitamin E yang sesuai mungkin tidak akan melihat atau terasa apa-apa perbezaan dalam jangka pendek.

Ini kerana kesan utama vitamin E mempengaruhi tahap selular. Oleh itu, kelebihannya hanya dapat dilihat dalam jangka panjang apabila kerosakan radikal bebas menyebabkan penurunan dalam tahap ketenatan dan serangan penyakit kronik seperti sakit jantung, kanser dan diabetes.Sumber Dari : Berita Harian Online

No comments:

Post a Comment

Sila komen ye..jangan malu-malu

JAWAPAN SEGERA

Name:
Email Address:
Pertanyaan mengenai produk @ harga

Form provided by Freedback.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM SINGGAH E-STORE