Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikanny adalah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu, limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

**Terima Kasih Yee.. Dapatkan Pelbagai Diskaun Menarik di JOM SINGGAH

^^FANPAGE - JOM SINGGAH- TIP KESIHATAN PERCUMA^^

JOM SINGGAH on Facebook

Untuk Sebarang Pertanyaan - ISI FORM NIE





Sunday, June 24, 2012

Masalah keputihan & Cara utk mengatasinya



“Keputihan’ yang disebabkan oleh keluaran lendir dari faraj seringkali menimbulkan kerunsingan dan ketakutan di kalangan wanita-wanita. 

Perkara yang paling ditakuti sekali ialah jangkitan kuman (venereal disease) seperti siplis dan gonorrhea iaitu penyakit –penyakit yang dijangkitkan menerusi hubungan seks. Perkara lain yang merunsingkan wanita ialah kemungkinan beliau mengidap penyakit kanser pada bahagian peranakan.  Bagi gadis-gadis yang belum berkahwin, pengeluaran keputihan menimbulkan persoalan samadamereka mengidap penyakit yang mengancam kesuburan mereka di masa hadapan kelak.

1. Peranan lendir di dalam faraj

Pengeluaran lendir keputihan dari kemaluan tidak semestinya menandakan penyakit. Disebaliknya ia mungkin tanda seperkara yang biasa sahaja. Lendir dikeluarkan oleh faraj dan pangkal rahim untuk tujuan tertentu. Ia dikeluarkan oleh sel-sel dan kilang-kilang khas pengeluar lendir. 

Lendir ini mempunyai tugas pelindung kepada sel-sel dan dinding saluran faraj. Jika tanpa lendir, sel-sel tersebut akan menjadi kering dan rosak. Kekeringan faraj sering dialami oleh wanita-wanita yang telah putus haid (menopause) dan iini boleh menimbulkan masalah seperti rasa sakit sewaktu bersetubuh dan terkeluarnya darah dari dinding faraj.

10 makanan pembakar lemak








Salam sejahtera. Monday blues?..Rilekss... Jgn stress2.. byk penyakit datang nanti.. Apa kata pagi2 ceria ni jom kita baca tips sihat... ketahui 10 makanan yg membantu membakar lemak... Bab bakar2 lemak dan weight management ni mmg ramai yg suker kan... Jom baca

sumber: Blog Adda

1. Epal
Epal dianggap raja buah-buahan yang boleh mengawal paras kolestrol secara semula jadi. Fiber dalam epal pectin tinggi dan ia boleh bergabung dengan kolestrol serta membuang lemak tidak baik sebelum lemak diserap ke dalam badan.

2. Bawang putih
Bawang putih mengandungi antibakteria yang membantu mengurangkan kolesterol dan lemak yang tidak sihat. Minyak atau jus bawang putih mempunyai kualiti sama untuk membantu mengurangkan lemak. Bahan berkenaan juga berfungsi membersihkan badan dari dalam.

Wednesday, June 20, 2012

Testimoni MealShake - Kanak-kanak sakit buah pinggang tak jadi dibedah selepas mengambil Meal Shakes

Wah.. mesti anda terpegun kan membaca tajuk tersebut. Saya pun terpegun bila mendapat sharing tersebut.  Dalam hati "wah..hebatnya Meal Shakes ni"..  Kalau sebelum ni kita selalu dengar Meal Shakes bagus untuk kanak-kanak yang selalu demam, selsema, sembelit, kurang selera makan, eczema dan asma, kali ni saya bawakan kisah kanak-kanak yang sakit buah pinggang beransur sembuh dan tak jadi dibedah selepas mengambil Meal Shakes. Segalanya tak mustahil kan dengan izin Allah..

Credit to Raja Mahizan Tuan Zahid atas perkongsian pengalaman cousin beliau.....

"My lil cuzie when he was a tot, dia kena sakit buah buah pinggang.boleh minum air 1botol mineral kecik je 1 hari. bayangkan, toddlers mestila nak minum susu banyak kan.hampir kena tebuk perut dia.seminggu sblm tebuk my aunt bg mealshake shaklee ni sb dia mengenyangkan so x perlu minum byk susu/air. Alhamdulillah beransur baik smpi x pyh operate.skrg, dah darjah 6 dah. Sihat and active!"
Pasti anda sangat teruja kan? Apa yang ada dalam Meal shakes sampai jadi sangat POWER tuh? Jom saya bagitahu 6 fakta tentang kebaikan Meal Shakes.. dan tu adalah 6 Fakta juga kenapa anda perlu beli Meal Shakes untuk anak-anak anda, atau untuk anda sendiri minum.

Jom baca 6 fakta tentang Mealshake ni..
  • Complete Nutrients - Provides 24 types of A to Z essential vitamins, minerals and trace minerals. Deficiency in trace minerals will affects the absorption of vitamins and causes inactive enzymes. It also contains soy lecithin that works hand-in-hand with fat soluble vitamins.
  • Supplies Key nutrient to cells - Rich in protein (contain no lactose) that helps in forming skin, nails, hair, organs, blood, immunised cells etc.
  • Aids in Growing Up - Contains folic acid, biotin, rich in calcium and magnesium that are needed for building bones and cells in the growing up process.
  • Anti-Oxidants - Contains vitamins A, C, E, zinc, selenium which are the anti-oxidant components for anti-ageing.
  • Restore skin complexion - Contains complete vitamin B-Complex, iron, copper to form healthy red blood cells, thus improves the skin colour complexion.
  • Detoxification - Rich in soluble fibre that helps the (peristalsis of colon and stomach/bowel movement) to excrete excess fat and waste from the colon and stomach.
  • Great Taste for young and old - Delicious drink with natural fructose; quick replenishment of the necessary nutrients for the body; contain no artificial colouring and artificial sugar. 

10 kebaikan kalsium yg anda perlu tahu..Kalsium bukan sahaja utk tulang, gigi & pelbagai lagi

_____________________________
Apa kata harini luangkan masa 10min utk membaca info tentang kesihatan. Saya nak berkongsi info tentang kalsium. Biasanya, kalsium dikaitkan dengan tulang dan gigi..kan kan .. tetapi tahukah anda apa kebaikan kalsium yg lain?.. Mari baca

10 Kebaikan Kalsium:
 
Kalsium merupakan mineral yang penting bagi tulang, gusi dan gigi yang sihat. Doktor mungkin akan mencadangkan wanita untuk mengambil makanan tambahan kalsium apabila terdapat tanda-tanda awal masalah tulang seperti osteoporosis atau osteopenia.
  • Menguatkan Tulang – Kalsium menguatkan tulang belakang dan memastikan bentuk yang betul kepada badan selain daripada mengurangkan risiko sakit belakang. Kalsium membantu menjadikan tulang berada dalam keadaan yang baik dan mencegah sakit tulang seperti artritis dan osteoporosis yang boleh menjejaskan pergerakan bebas selain dari menjadi amat menyakitkan.
  • Mencegah Obesiti - Kalsium dapat membantu dalam mengekalkan berat badan optimum bagi lelaki dan perempuan. Jika terdapat mana-mana kekurangan kalsium dalam diet anda, badan akan cenderung untuk melepaskan hormon paratiroid, yang seterusnya merangsang tulang untuk melepaskan kalsium ke dalam aliran darah anda untuk mengimbanginya. Dari segi lain, hormon paratiroid juga merangsang pengeluaran lemak dan mencegah pembuangannya, yang sekali lagi boleh membuat anda gemuk. Jadi pastikan anda mengambil jumlah kalsium yang betul, supaya obes tidak terjadi dengan bahaya kesihatan lain yang berkaitan. 

Friday, June 15, 2012

Shaklee Selamat, Berkesan dan Semulajadi

Apabila anda memilih Shaklee, yakinlah dengan tiga perkara – ia sentiasa SELAMAT, BERKESAN dan SEMULAJADI.


SENTIASA SELAMAT

Kami Menjamin Keselamatan Tanpa Syarat

Kami memulakan dengan sumber semulajadi, ahli-ahli saintis Shaklee telah membuat kajian di pelusuk dunia bagi mencari sumber ramuan asli semulajadi. Kemudian kami menjalankan lebih 350 kajian ke atas setiap ramuan baru kami, terutamanya bahan logam, racun serangga dan bermacam-macam bahan pencemaran yang lain. Dan kami meneruskan kajian ke atas lebih 80,000 ujian berkualiti setiap tahun bagi menjamin ketulenan dan perlindungan bagi setiap satu produk.

Secara keseluruhannya, semua produk Shaklee tidak mempunyai parabens, triklosan, phthalates, natrium lauril sulfat (SLS), natrium lauryl eter sulfat (SLES), 1,4 dioksana, atau propilena glikol. Tidak terdapat bahan-bahan yang diharamkan, tiada pewarna, tidak sebarang jenis lemak dan tidak mengandungi pemanis tiruan atau perisa. Kami tidak menjalankan ujian ke atas haiwan. Juga pembungkusan produk kami adalah selamat dan bebas daripada sebarang toksin-toksin biophenol mahupun asid phthalates dan cecair toksik. Ini yang membuatkan kami benar-benar pasti bahawa Setiap Produk Shaklee adalah 100% selamat digunakan. Terjamin.

Persediaan untuk berpuasa terutama utk ibu menyusu..

Sedar tak sedar tak sampai 1 bulan kita akan menyambut Ramadhan. Ramai yang dalam mood mengganti puasa sekarang ni. Alhamdulillah kerana diberi kesempatan dan keupayaan untuk berpuasa. Bagi ibu-ibu yang menyusu, mereka merasakan perlu membuat backup stok yang banyak kerana khuatir production susu akan terjejas. Tak kurang juga, yang bertanya, apa vitamin tambahan yang diperlukan untuk support badan dan susu ketika berpuasa.

Tips menyusu dan berpuasa

Persediaan Mental dan Rohaniah
Baru-baru nak puasa memang badan pada tahap nak biasakan diri. Bagi kebanyakkan orang akan rasa lapar dan dahaga terutama pada hari pertama. Jadi, wajib kita mendekatkan diri dengan Allah supaya sentiasa tenang dan sabar menjalani ibadah berpuasa ini
  • pelihara solat wajib
  • berjinak-jinak dengan solat sunat seperti dhuha kerana banyak rahmatnya
  • dibulan puasa of couse la terawih walaupun hanya dirumah.
  • basahi lidah dengan zikirkurangkan bercakap perkara sia-sia

Kalsium Bantu Kurangkan Komplikasi Semasa Meneran

Ada seorang ibu bertanyakan samada tidak mengapakah sekiranya dia tidak minum susu sepanjang kehamilan kerana dia tidak suka minum susu (atau mungkin alahan). Jawapannya ialah TIDAK MENGAPA @ BOLEH. Namun demikian, adalah wajib bagi ibu tersebut untuk menggantikan sumber kalsium yang dia tidak mampu perolehi daripada susu dengan cara lain. Samada dia kerap mengambil makanan yang kaya dengan kalsium atau melalui pengambilan pil kalsium (yang seharusnya perlu lengkap magnesium dan vitamin D untuk penyerapan optimum).
Apapun, ibu-ibu sekelian, kehamilan bukanlah tentang diri anda seorang, tetapi juga bayi yang anda kandungkan. Fikirkan tentang si kecil. Kemungkinan sikap ‘tidak mahu’ kita kini akan membawa kesan negatif kepada si kecil dewasa kelak.
credit mamafaiz, hadha

Kurangkan komplikasi semasa meneran



APABILA bercakap mengenai kepentingan kalsium, kebanyakan daripada kita sering kali merujuk zat itu hanya untuk kanak-kanak sebagai sumber tumbesaran tulang.
Bagi orang tua pula, ia penting bagi mengelakkan pereputan tulang. Jarang sekali orang muda atau yang berada di usia pertengahan mengambil berat mengenai pengambilan kalsium dalam struktur diet harian mereka.
Selain diperlukan golongan dewasa yang aktif, tahukah anda bahawa kalsium adalah zat yang amat penting bagi ibu-ibu hamil? Kekurangan pengambilan kalsium atau kealpaan dalam memberi tumpuan terhadap zat kalsium sebenarnya boleh menyebabkan komplikasi semasa meneran saat-saat melahirkan anak. Lebih buruk, kesannya akan berterusan sehingga usia tua.


Khasiat dan Kelebihan Vitamin E & Alfafa dalam Set Femini

 

Ok, kali ni saya nak kongsikan 2 vitamin yang sangat popular di kalangan ibu, isteri, wanita...bakal pengantin pon sesuai ambil vitamin ni tau! Nak tau apakah vitamin popular tersebut? Jeng..jeng..jeng...




Alfalfa & Vitamin E 


2 vitamin ini boleh didapati dalam SET F (Feminine/Kewanitaan) atau dikenali gak Set Kasih Sayang


Kenapa Alfalfa & Vitamin E bagus untuk kaum wanita?
Gabungan Alfalfa dan Vitamin E sebenarnya sangat bagus untuk menjadikan anda seorang isteri dan ibu yang hebat!!!

Kawan-kawan tahu kan bahawa Alfalfa yang anda makan untuk tujuan membanyakkan susu itu juga boleh merawat masalah keputihan dan masalah kekeringan vigina pada wanita?

Thursday, June 14, 2012

Atasi masalah kulit kusam dengan Shaklee

* Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

 Testimoni menarik untuk dikongsi. Bagi mereka yang mempunyai masalah kulit kusam , kulit berjerawat,atau apa jua masalah kulit boleh mencuba Shaklee....

Di Shaklee, kami cadangkan agar anda consume sekurang-kurangnya B-Complex, Vitamin-C dan Vitamin-E untuk penjagaan kulit lebih berseri dan menawan. Lebih umphhh kalau dapat consume sekali dengan Energizing Soy Protein (ESP).

Namun buat permulaan, 3 vitamin yang asas ini pun sudah mencukupi. Sebab itulah lahirnya Shaklee Set D (Skin Care Set), serta Mini Pack Set D bagi mereka yang mahu mencuba keserasian vitamin ini dahulu, ataupun mempunyai kekangan bajet.

Jom ikuti kisah penjagaan kulit Shaklee yang dikongsikan oleh Ilyana...


"saya beli set ni atas cadangan kawan. (Suriawati)
selepas setahun (kami berjumpa kembali) baru saya perasan perubahan pd wajah beliau.

jadi saya tak harap perubahan yg besar untuk bulan pertama ni :)
menurut beliau sendiri, perubahan terasa pd wajah lebih flawless hanya selepas setahun mencuba. beliau sendiri pun mengambil 2-3 kali trial set utk permulaan."


Hot Selling : Energizing Soy Protein


Minuman kacang soya rendah lemak ini amat berkhasiat. Ia tidak bersifat GMO(bukan organisma yang diubah secara genetik) dan merupakan sumber protein biologi yang lengkap untuk keperluan seisi keluarga dengan adanya kandungan kesemua 9 asid amino perlu.
  • Protein membantu membina dan memperbaiki tisu-tisu badan
  • Energizing Soy Protein menyediakan 14 gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk menyihatkan jantung anda

Petua Merawat Demam dan Selesema Anak Tanpa Ubat

* Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

Boleh ke?

Dengan SHAKLEE mesti BOLEH (^_^)

Sebelum tu saya nak share satu tips dengan kawan-kawan yang nak bawak anak pergi cucuk (bagi yang breastfeed). Kawan-kawan ambil Vitamin C SHAKLEE 2 biji, patahkan dua dan telan, then terus breastfeed anak. Buat sebelum bawa anak diberi suntikan. InshaALLAH, anak tidak akan demam, atau paling kurang pun, anak cuma panas-panas sikit, dan tak lama.

InshaALLAH. Ni tips Kak Cery pesan pada saya masa mula-mula consume SHAKLEE. Alhamdulillah.. sampai sekarang Icha memang tak pernah demam walaupun dia tiap-tiap bulan kena cucuk yang wajib dan optional. Malah, Icha ni walaupun kita bawak dia berjalan sampai 1, 2 pagi dia masih okey.

Kelebihan berpuasa: Sihat, kurus dan cantik

Sumber : Utusan ONLINE

Dr. Siti Mariam Yusof
marissaestheticbangi@gmail.com


BERPUASA merupakan ibadah yang sangat banyak manfaatnya . Meskipun umat Islam diwajibkan berpuasa sebagai melaksanakan salah satu Rukun Islam namun puasa juga boleh meningkatkan kecantikan dan kesihatan seseorang.

Apabila seseorang berpuasa perutnya rehat dari sebarang beban. Perut mula mengempis dan fungsi perut menjadi lebih baik lagi.

Obesiti morbid merujuk kepada mereka yang mempunyai ukur lilit pinggang melebihi 35 inci bagi wanita dan 40 inci bagi lelaki.

Kumpulan ini mempunyai risiko tiga kali ganda mengidap masalah kolestrol tinggi dan empat kali ganda risiko kencing manis. Bagi pengidap obesiti morbid banyak halangan dilalui bagi menurunkan berat badan. Ini kerana kerosakan hormon dan enzim yang teruk. Namun sepanjang bulan puasa mereka akan mendapat penurunan berat badan.

Bagi memastikan penurunan berat badan yang ketara dan berkesan sewaktu berpuasa beberapa perkara perlu diambil berat.


1) Jangan minum minuman manis sewaktu berbuka.
Oleh kerana sewaktu berbuka kita dihidangkan dengan sajian kuih muih yang pelbagai maka minuman manis harus dielakkan. Terdapat banyak gula dalam kuih muih tersebut. Kurma baik dimakan kerana mempunyai gula semula jadi yang banyak di dalamnya. Pengambilan kurma sudah tentu lebih baik daripada air manis.


2) Kurangkan kuih manis
Pengambilan kuih manis perlulah sekadar sahaja dan tidak berlebihan. Kalori tinggi disebabkan kandungan gula yang tinggi membuatkan tubuh tidak mampu melepaskan lemak yang dikandung. Mereka yang gemar makan banyak kuih sewaktu berbuka sukar kurus.

Testimoni Mengunakan LECITHIN.. Tak Perlu Kata Apa..Biar gambar yang ceritakan segalanya

* Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

 credit to IZAN

Masa ni mengandungkan Hadif 8 bulan. Berat lebih kurang 79kg. Larat lagi nak panjat Cameron :)
Masa ni Hadif umur 4 bulan, Berat lebih kurang 66kg. Anak beranak lepak kat PNB Ilham Resort PD sebab kena join Team Building. Thanx to En. Idros yang jaga anak-anak.

Monday, June 11, 2012

Buat Ibu Hamil.. Berikan Bayi Anda Permulaan yang Baik~


Bulan ini bulan Omega Guard. Ramai yang dah berpusu-pusu membelinya. Jadi saya pun teruja nak share lebih banyak tentang kebaikan Minyak ikan / Omega 3 ni. Omega Guard ni sesuai untuk semua xkira bayi, kanak-kanak, pelajar, ibu mengandung dan menyusu, lelaki mahu pun orang tua. 



Sumber : FB Page MummyMaira
Mamacergas
_____________________________________________________
Omega 3 Dalam Diet Amat Membantu Perkembangan Janin.

DHA adalah asid lemak perlu yang dijumpai dalam badan kita terutamapada otak. DHA adalah sangat penting dalam perkembangan otak, serta aspek-aspek lain perkembangan janin. DHA juga asid lemak utama yang ditemui dalam retina mata, serta organ-organ badan yang lain.

DHA Kaya Dalam Susu Ibu.
Bayi tidak mampu menghasilkan DHA mereka sendiri, mereka memperoleh DHA daripada susu ibu. Sebelum mereka dilahirkan, DHA didapati dari ibu melalui plasenta. Dengan itu, ibu akan mengalami kekurangan DHA. Atas sebab ini pakar mencadangkan supliment Omega 3 kepada ibu-ibu yang mengandung dan ibu-ibu yang menyusu. Ini adalah untuk menambah DHA untuk perkembangan fetus dan untuk mengekalkan kuantiti DHA untuk diri ibu sendiri. Selain itu, suplimen lain yang disyorkan untuk ibu mengandung atau menyusu, seperti asid folik, tetapi Omega 3 lemak tidak terkecuali untuk penbangunan otak janin, pembangunan mata, dan lain-lain aspek perkembangan janin.



Kulit Halus, Gebu & Mulus dengan ESP Shaklee


Bagaimana Energizing Soy Protein (ESP) membantu kulit jadi halus mulus berseri ?
Keyword nya adalah PROTEIN

Protein sangat penting untuk
  • MEMBINA sel-sel baru
  • MERAWAT sel- sel rosak@cedera
  • MENGGANTIKAN sel-sel lama@tua
Sel adalah unit asas dalam badan kita.Sel yang sihat lebih mudah menyerap zat yang diperolehi sama ada daripada makanan atau suplemen yang kita ambil

Kelebihan ESP berbanding protein lain :
  • Sumber “Protein Lengkap” dengan 9 amino asid penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan sukar diperolehi dari diet seharian, 

Dingin Bersama? Isteri Jangan Lupa Tanggungjawab seorang Isteri..


Hari ni mama  nak bercerita pasal hubungan suami isteri pula. Ialah asyik pasal susuibu je kan. 


Sebagai seorang ibu, tugas kita bukan untuk melayan anak sahaja, malah suami pun kita kena layan juga kan. Nanti merajuk pula cik abang kita.

Kebanyakan ibu - ibu yang menyusukan anak sering berasa "dingin" untuk bersama suami.


Cantik Menawan dengan Vitamin E.. Harga RUntuh utk JUNE nie


Apa yang anda terbayang bila sebut pasal Vitamin E?? KULIT CANTIK, GEBU & MULUS?
Elok utk jerawat?? 

Vitamin E..wah..mama memang suke Vitamin E ni!! Teruja tau!! ^_^ Vitamin E buat mama bertambah santikkkk, cepat sembuhkan luka dan....jeng..jeng..jeng..(bila digabung dgn Alfalfa..wow!..heheeee)

Apatah lagi, bulan nie bulan kesukaan ramai..HARGA RUNTUH untuk Vitamin E

Ok..jom kita baca tentang Vitamin E


Shaklee Vitamin Edalam majalah iSihat November 2011 *credit to Norhaliza Mohd Yusof
Vitamin E ialah salah satu antioksidan yang penting dalam pencegahan kanser dan penyakit kardiovaskular. Ia memperbaiki peredaran darah, yang mana perlu untuk memperbaiki tisu, dan sangat berguna dalam rawatan "premenstrual syndrome" dan penyakit fibrocystic buah dada. Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan, mengurangkan parut yang diakibatkan oleh sesetengah kecederaan, mengurangkan tekanan darah, membantu dalam pencegahan penyakit katarak, meningkatkan prestasi atlit, dan mengendurkan otot kaki dari kekejangan.  

Set Slimming budget - Lecitin, herblax & Alfafa



Set Slimming Budget

1. Lecithin - Untuk Memecahkan lemak
2. Alfafa - Untuk membuang lemak yang telah dipecahkan serta bertindak sebagai milk booster
3. HERB-LAX - dapat membantu anda mencuci usus dan menyingkirkan toksin di dalam badan
Aturan makan set slimming:

Sunday, June 10, 2012

Tips & petua menjaga aset utama Wanita - Payudara. ESP Shaklee salah satu utk anjalkan payudara..cuba jgn tak cuba ye


Kecantikan payudara bukan sahaja untuk kesihatan tetapi juga untuk keyakinan diri terutamanya wanita. Bagaimana ingin menjaga aset penting ini?

Jom baca tips-tips berikut:


1. Lakukan pemeriksaan
Melakukan pemeriksaan payudara sendiri secara rutin. Setiap wanita sebaiknya memeriksa payudaranya sendiri, paling tidak sebulan sekali pada tarikh yang sama, apabila tiada haid. Bagi yang masih mendapat haid, waktu terbaik memeriksa payudara iaitu beberapa hari setelah berakhirnya masa haid, setiap bulan. Ketika itu payudara sudah kembali lembut. Jika terdapat sebarang perubahan, anda disarankan berjumpa doktor.

2. Pembedahan
Elakkan melakukan pembedahan payudara jika sekadar untuk membesarkan ukurannya. Kecantikan wanita bukan sekadar terletak pada aset ini sahaja, tetapi terletak pada 'hatinya'.


3. Senaman
Lakukan senaman dan perawatan payudara secara sendirian iaitu senam payudara dan yoga. Salah satu cara melatih otot pektoral adalah dengan menekan kedua telapak tangan separas dagu pada dinding (seperti posisi mendorong), arahkan pandangan ke langit, tahan beberapa detik, kemudian lepaskan. Ulangi latihan ini sampai 10 kali. Latihan ini boleh dilakukan ketika anda berada di bilik mandi. Rasakan tarikan pada otot pektoral ketika anda menggerakkan kepala ke atas. Kegiatan mengankat dan menurunkan bahu, apabila dilakukan berulang-ulang, dapat memperkuatkan otot dada.

Jika senaman yoga menjadi pilihan, mula-mula tenangkan fikiran, mulai dengan dalam posisi yoga. Depakan kedua lengan separas bahu. Gerakkan dengan lembut lengan kanan ke atas dan lengan kiri ke bawah. Kembalikan posisi lengan hingga sejajar dengan bahu. Rehat kira-kira 5 saat. Kemudian ganti posisi, lengan kiri ke atas dan lengan kanan ke bawah. Lakukan gerakan tersebut masing-masin 10 kali.


4. Urutan
Mengurut payudara dengan minyak aroma terapi, dapat menjaga keanjalan payudara. Urutan baik untuk merangsang sirkulasi darah. Caranya lakukan urutan ke arah luar, ke bawah dan ke arah dalam, kemudian mengikuti aliran getah bening ke arah ketiak, ke bawah tulang selangka dan ke arah tulang dada. Dibandingkan dengan masker dan krim yang disapukan, penggunaan minyak aroma terapi adalah lebih efektif kerana urutan akan lebih mudah meresap ke dalam kulit, mengalir dalam darah, kelenjar susu serta menyusup ke seluruh tubuh.

Alfafa Mengatasi Masalah Keputihan & 'Kering Semasa Bersama'

 












Masalah Keputihan memeningkan kepala anda, cara untuk mengatasi nya.
Alfafa atau nama lain nyer, ia jugak dikenali sebagai RAJA SEGALA TUMBUHAN. Alfafa mempunyai pelbagai fungsi dan kebaikan yang tersendiri. 
Antara kelebihan Alfafa @  RAJA SEGALA TUMBUHAN : 
  1. Mengurangkan Keputihan
  2. Mengatasi Sembelit
  3. Merapatkan dan bertindak seperti kacip fatimah
  4. Mengatasi masalah "keriang" semasa bersama suami
  5. Sebagai detok, untuk mengeluarkan semua kotoran dan toksin dalam tubuh badan
  6. Mengurangkan pelbagai masalah kewanitaan
  7. Mengurangkan masalah kulit & eczema
  8. Melancarkan peredarab darah dalam badan
  9. Melancarkan sistem urinari
  10. Mengatasi masalah kencing tak lawas
Menarikan? Dengan hanya 1 produk tapi 11 kelebihan.

Menyusu + Langsing -->> Dua2 pun diperlukan..perkenalkan SET SLIMMING BREASTFEEDING..



Salam semua, teruja sejak akhir2 nie mengamalkan set slimming untuk ibu menyusu, 4 kg telah berkurang pada bulan lepas, bulan nie tak timbang lg..huhu 

Harap2 berterusan la berat badan berkurangan nie.. susu badan pun makin banyak, tak perlu risau susu badan merudum sume tu. Nak tau supplemen apa untuk sesuai untuk ibu2 menyusu nie

Set Kecantikan Kulit Secara Semulajadi..,..Semudah A B C..

Berita baik buat mereka yang sangat mementingkan kesihatan dan kecantikkan kulit. Ataupun buat mereka yang baru tersedar tentang pentingnya menjaga kulit. Anda belum terlambat. Dan bagi mereka yang sudah putus asa dengan masalah kulit yang dihadapi. Pelbagai produk pembersih muka telah dicuba. Tidak kira mahal ataupun murah. Tapi masih belum mendapat hasilnya? Ya inilah jawapannya. Set Kulit Cantik dari Shaklee. Vitamin yang semulajadi dan tidak akan memberi kesan sampingan . Kecuali Vitamin E, jika badan anda mempunyai toksin, sebulan pertama akan anda mengalami proses penyembuhan yang mana semua kotoran dari dalam akan keluar dan selepas itu kulit anda akan licin dan berseri.

Merawat dari akar umbi adalah jalan yang terbaik daripada merawat di permukaan sahaja. Itu adalah kenyataannya. Kita pakai produk pencuci mahal macam mana pun. Jika dalaman kita tidak sihat. Ia tidak akan menampakkan hasil.

Jika yang merancang hendak melangsungkan perkahwinan dan menghadapi masalah kulit, tidak kira di muka atau di bahagian badan. Inilah penyelesaian anda. Mulakan dari awal untuk mencantikkan kulit.



Bagi yang mempunyai bajet lebih boleh menambah ESP + GLA Complex 

Saturday, June 9, 2012

Kenapa Kita Perlukan Vitamin? Tak semestinya orang yang mengamalkan amalan hidup sihat tak memerlukan vitamin


Penghadaman makanan yang tidak sempurna
Ini boleh terjadi bila anda tidak mengunyah makanan dengan secukupnya atau anda makan dengan kadar yang agak cepat. Saiz partikel makanan yang agak besar tidak boleh dicerna dengan sempurna oleh sistem penghadaman anda. Orang yang memakai gigi palsu harus lebih berhati-hati dengan situasi begini.

Pemakanan dan peminuman

Minuman yang terlalu panas atau pengambilan kopi, teh, jeruk dan rempah ratus yang berlebihan boleh menyebabkan berlakunya radang pada saluran penghadaman anda. Oleh itu penyerapan vitamin akan berkurangan.

Pengambilan alkohol

Alkohol yang berlebihan merosakkan hati dan pankreas. Organ-organ ini penting dalam proses penghadaman makanan. Pengambilan alkohol yang banyak dan berterusan meningkatkan keperluan vitamin-vitamin thiamin, niacin, pyridoxin, asid folik, vitamin B12, vitamin C dan vitamin A.


Kenapa Perlu Minum Banyak Air Bila Ambil Suplemen?


KES 1:
Serena sering mengadu berasa panas dan dahaga sejak mengambil vitamin-vitamin dalam set breastfeeding Shaklee.

KES 2:
Azman mengadu pening, sakit pinggang dan lemah badan sejak mengambil vitamin dalam set Shaklee untuk lelaki.

KES 3:
Rini mengadu susu badannya semakin berkurangan sejak mengamalkan vitamin dalam set breastfeeding Shaklee.

Setelah diselidiki ketiga2 kes di atas, hanya satu jawapan saja:

KURANG AIR

Baik Serena, Azman mahupun Rini, mereka tidak meningkatkan pengambilan air selepas mengambil suplemen vitamin. Lalu menyebabkan mereka mengalami healing crisis yang teruk.


Friday, June 8, 2012

Performance Drink direkomenkan untuk berpuasa dan aktif sukan


Cergas & aktif sepanjang berpuasa. lagipun Performance drink & ESP amat digalakkan utk yang berpuasa dan aktif.

Info sharing dari Ernie Asyura Hussain

sy consume Set B + Osteomatrix + ESP + Lecithin + Vitamin E..so far, alhamdullillah..mmg tak mengecewakan..tp aritu saya ada puasa sehari..pastu mmg flat gilos..sampai nak angkat anak pon tak larat..nk bukak pintu umah pun ketar2..dl kepala sy pk..yolah..slalu aku mnum 3L above..arini??

Then, ok la..this 2 weeks lak sy ada latihan Netball 1jam 1/2 ja pon..blk umah..flat lagi..mcm nk demam pon ada..rasa mcm mandi pon tak lrt..

sy mula terpk..nnt puasa camno la plak..sambil mengepam, sambil berpuasa..

arini sy ada bertanya pada one of my frens :D cik tuty on Performance drink :) dia cerita2 camtu camni2..then petang td jugak saya bancuh 3sudu PD n 2L air bekalan nk main netball...wah hasilkan sgt bagus!! saya main all games n pelbagai position tanpa rasa penat, ok! balik umah masih boleh lg buat kerja2 membasuh + layan anak n Hb..so..high recommendation on PD..

jom ramai2 minum PD utk ramadhan akan datang :D
tq..kerana baca celoteh sy yg panjang nih :)



Persedian puasa untuk ibu menyusu dan seisi keluarga.

Cyst tak jadi dibedah selepas makan Shaklee


sharing info from WonderMun
Assalammu'alaikum semua...hari ini saya nak cerita pengalaman saya...apa yg berlaku pada saya sendiri....
________________________
Selepas bersalin anak pertama, saya pergi check up seperti orang lain juga. Check up yang pertama adalah sebulan selepas bersalin. Pada hari appointment, doktor macam biasa, scan perut untuk pastikan rahim kecut seperti asal. Alhamdulillah, rahim dah kecut macam biasa...tapi, tiba-tiba doktor dapat kesan ada cyst di ovari saya....Dah besar 5cm katanya....

" An ovarian cyst is any collection of fluid, surrounded by a very thin wall, within an ovary. Any ovarian follicle that is larger than about two centimeters is termed an ovarian cyst. An ovarian cyst can be as small as a pea, or larger than an orange.Some ovarian cysts cause problems, such as bleeding and pain. Surgery may be required to remove cysts larger than 5 centimeters in diameter - Wikipedia "

Air muka doktor macam cuak je...Mula-mula saya tak pasti apa itu cyst ovari dan kesannya....dia kata tunggu next appointment, scan tengok mcam mana....kalu perlu, kne operate buang...
Operate? Alamak....seumur saya tak pernah kena bedah...dan sememangnya taknak operate...sebab apa yang saya tahu, bila operate ni seolah-olah kita dah ganggu sistem badan kita....kesian badan kita....masa bersalin dulu pun, saya dah berazam dan cakap dengan doktor, nak bersalin normal...Alhamdulillah, Allah permudahkan...
so, doktor set kan tarikh untuk next appointment...
Next appointment pada 09/02/2011, saya scan lagi dan cyst tu masih 5.37 cm...Inilah gambar scan saya...
scan_cyst_01_800x613

Makanan Semulajadi Tambah Susu - Jom Tambah Susu (Milk Booster)

Menjadi lumrah bagi ibu-ibu yang menyusukan anaknya untuk mendapatkan susu perahan yang banyak, terutama bagi yang bekerja. Lebih2 lagi sekarang ni kita makin menghampiri Ramadhan… jadi makin giatlah aktiviti pengumpulan susu ini di kalangan ibu-ibu.

Bagi saya, set penyusuan (diambil bersama Energizing Soy Protein dan Performance Drink) amatlah membantu untuk ‘memperkasakan’ penghasilan susu ibu, tambah2 semasa berpuasa. Namun, ibu2 walaupun mengambil set penyusuan ni sebenarnya masih boleh mengambil apa saja milk booster yang ada di luar sana.

Antara makanan penambah susu yang boleh didapati secara semulajadi ialah:
alfalfa

Antara makanan penambah susu yang boleh didapati secara semulajadi ialah:

alfalfa

Daun alfalfa

Meskipun dalam set penyusuan tu ada pil alfalfa, tapi tak salah kalo nak makan daun alfalfa… tapi kat Malaysia ni saya biasa jumpa orang jual daun alfalfa untuk haiwan ternakan (alfalfa sangat bagus untuk binatang ternakan!). Kalau kat supermarket yang ada ‘alfalfa sprout’ atau yang jenis cambah tu. Belasah ajelah belalang.

Shaklee memang mendapat diluluskan oleh KKM



Produk ni diluluskan KKM x? Soalan drpd kawan Fai, Linda..

Shaklee memang DILULUSKAN OLEH KKM. Ape buktinye??

Kat setiap bhagian depan botol Shaklee ade sticker kilat. Pd sticker tu ade serial number dan ade printed KKM. Mcm dlm gambar bawah ni


Ade lagi 1 bukti Shaklee ni diluluskn KKM. Bhagian belakang setiap botol Shaklee ni ada printed "Diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia" dan ade Serial number MAL xxxxxxxx

Kelebihan Mealshake Shaklee -sesuai anak setahun ke atas, kurang selera makan, makan memilih atau obes


Makanan Segera, Tanpa Curiga

Dalam kehidupan seharian yang sentiasa aktif dan serba pantas, kanak-kanak tidak mempunyai masa yang cukup untuk menikmati makanan yang seimbang. Oleh itu, Shaklee Meal Shakes menjadi pilihan terbaik bagi mereka kerana ia merupakan makanan segera yang rendah lemak dan rendah-glycemic. Rasanya juga enak serta boleh dibancuh dengan mana-mana hidangan atau snek lain. Ia mengandungi 19 vitamin utama dan mineral tambahan dan jika dihidang seperti yang disarankan ia kaya dengan sumber kalsium dan protein yang amat diperlukan oleh kanak-kanak untuk membesar, kuat dan sihat. 
Pilihan protein soya terbaik anda.

Shaklee Mealshake ni tidak hanya untuk kanak-kanak yang kurang selera makan atau suka makan benda2 merapu atau tak nak makan langsung.. ia sesuai untuk anak-anak yang makan tetapi makan memilih macam contoh tak nak makan sayur.. taknak makan nasi..makan lauk je.. dan ianya juga sesuai untuk anak-anak yang obesiti... ini kerana Shaklee Mealshake ni boleh menampung mane2 nutrisi yang kurang dalam badan kita..tapi, perlu juga tahu, anak-anak obesiti ni bukannya terlebih makan, tetapi suka makan benda2 merapu, kurang minum air masak contohnya.. jom baca sekilas fakta tentang Mealshake ni..
  • Complete Nutrients - Provides 24 types of A to Z essential vitamins, minerals and trace minerals. Deficiency in trace minerals will affects the absorption of vitamins and causes inactive enzymes. It also contains soy lecithin that works hand-in-hand with fat soluble vitamins.
  • Supplies Key nutrient to cells - Rich in protein (contain no lactose) that helps in forming skin, nails, hair, organs, blood, immunised cells etc.
  • Aids in Growing Up - Contains folic acid, biotin, rich in calcium and magnesium that are needed for building bones and cells in the growing up process.
  • Anti-Oxidants - Contains vitamins A, C, E, zinc, selenium which are the anti-oxidant components for anti-ageing.
  • Restore skin complexion - Contains complete vitamin B-Complex, iron, copper to form healthy red blood cells, thus improves the skin colour complexion.
  • Detoxification - Rich in soluble fibre that helps the (peristalsis of colon and stomach/bowel movement) to excrete excess fat and waste from the colon and stomach.
  • Great Taste for young and old - Delicious drink with natural fructose; quick replenishment of the necessary nutrients for the body; contain no artificial colouring and artificial sugar.


Wednesday, June 6, 2012

Vitamin A, C dan E plus GLA Shaklee untuk hilangkan jeragat



Apa itu jeragat?
Jeragat atau pigmentation berlaku apabila melanin dihasilkan dengan banyak. Melanin secara semulajadi memberi perlindungan pada kulit dari sinaran ultraviolet. Namun jika melamin terhasil dengan banyak dan tertumpu, maka jeragat atau pigmentation boleh berlaku. Hasilnya, kulit kelihatan gelap bertompok yang kita kenali sebagai jeragat dan kelihatan kusam.


Mengapa melamin boleh terhasil dengan banyak?
-pendedahan pada sinaran matahari secara berlebihan atau berterusan
-kesan parut jerawat
-perubahan hormon
-kekurangan nutrien
-pengambilan ubat berunsur dadah


Tips untuk elak anak senang sakit dan demam.


Saya nak kongsikan beberapa tips yang mudah-mudahan boleh dimanfaatkan bersama demi memastikan anak sihat, cergas dan sejahtera selalu :


1. Pastikan anak konsisten minum air kosong.

Betapa pentingnya air telah dibuktikan apabila muka bumi kita dikelilingi dengan lautan ALLAH yang sangat luas. Maka pentingnya air kepada badan kita. Untuk memastikan anak kita suka minum air, salah satunya cara ialah menyediakan air kosong di dalam cawan atau botol minuman kegemaran si kecil. Itu yang saya amalkan di rumah. Setiap sebulan, saya akan menukar cawan minum anak-anak saya supaya mereka akan kerap minum apabila melihat cawan kegemaran mereka.

2. Sediakan air yang mengandungi pro biotik seperti yogurt ,vitagen dan jenis sepertinya.

Minuman ini bagus dalam membantu penghasilan bakteria baik di dalam usus dan ia membantu kelancaran proses pembuangan.

3. Pastikan ada buah-buahan dalam menu harian.

 Ia wajib supaya mereka sentiasa mendapat hasiat vitamin C, serat dari buah-buahan kerana rata rata , anak-anak tidak gemar makan sayur. Pengambilan buah buahan membantu kelembapan kulit sentiasa terjaga dan ia juga membantu agar mereka tidak mengalami masalah sembelit.

Supplemen untuk anak anda.. berikan yang terbaik utk anak anda





Set Super Tots ini sesuai untuk kanak-kanak dari setahun ke atas


Meal Shakes lengkap dengan segala nutrien dan vitamin yang diperlukan oleh kanak kanak membesar. Sedap diminum dan harum bau vanilanya. Boleh dicampur dengan susu ibu atau susu tepung anak.


Omega Guard adalah supplemen fish oil yang membantu perkembangan otak anak. Tidak perlu diambil setiap hari, cukup sekadar 2-3 kapsul seminggu.


Kebaikan Energizing Soy Protein Shaklee (ESP) kepada semua golongan





ESP ni memang menjadi antara killer product Shaklee, bukan sahaja di kalangan ibu menyusu. Walaupun blog saya lebih terarah kepada audiens di kalangan ibu menyusu, tapi sebenarnya, kebaikan Shaklee ini adalah untuk semua. Untuk wanita berkerjaya yang perlukan tenaga untuk uruskan rumah tangga, untuk wanita yang ingin menjaga keremajaan kulit, untuk pembesaran janin yang lebih baik, dan macam-macam lagi lah.. So, apa sebenarnya kepentingan Protein kepada kita?


KEPERLUAN PROTEIN DALAM DIET HARIAN

Protein hakikatnya boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekacang dan banyak lagi. Namun protein ini mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang tinggi. Apabila ini berlaku, tubuh kita akan menyerap saki baki protein yang ada dan selebihnya badan kita menyerap minyak hasil masakan seperti ikan goreng, ayam goreng atau apa jua masakan terutama yang bergoreng.

Badan kita terdiri daripada sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem. Protein merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein ditambah dengan protein yang bagus, sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel yang lama dan mati.

Selain itu, protein sangat penting untuk proses pertumbuhan. Susuibu mengandungi sebahagian besar protein. Ibu yang mengamalkan makanan yang seimbang dan lengkap dengan protein dan semua zat akan mendapati anaknya membesar dengan sihat dan perkembangannya sangat hebat insyaALLAH.



PENTINGKAH PROTEIN?


Our body need protein to grow BIG & Strong! It’s a basic material of all living cells and organ-building block of the body. Stuktur asas badan manusia adalah sel. Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH & KURANG SIHAT. Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter.


25% daripada badan kita berasal (diperbuat?) daripada Protein. – kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein.


Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri daripada :-


1. 66% Water
2. 25% Protein
3. 8% Fats
4. 1% Combination of Minerals & Vitamins 100%

TAHUKAH ANDA ?

Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.



SHAKLEE ENERGIZING SOY PROTEIN


Ini adalah makanan utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.


JAWAPAN SEGERA

Name:
Email Address:
Pertanyaan mengenai produk @ harga

Form provided by Freedback.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM SINGGAH E-STORE