Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikanny adalah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu, limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

**Terima Kasih Yee.. Dapatkan Pelbagai Diskaun Menarik di JOM SINGGAH

^^FANPAGE - JOM SINGGAH- TIP KESIHATAN PERCUMA^^

JOM SINGGAH on Facebook

Untuk Sebarang Pertanyaan - ISI FORM NIE





Friday, April 13, 2012

Tips Atasi Sembelit selepas Bersalin



Mula dengan rutin makan dan minum secara teratur sebaik saja anda melahirkan bayi anda. Cuba makan makanan berserat tinggi, terutama sekali buah-buahan, dan minumlah banyak cecair.

Cecair akan membuat najis anda lebih lembut dan senang untuk dilepaskan. Atmosfera dalam hospital adalah sangat kering dan anda boleh ternyahhidratkan tanpa disedari. Selain itu, menyusui bayi boleh membuat anda dahaga, jadi anda perlu banyak minum.

Bangunlah dari katil sebaik saja anda bersalin dan bawa berjalan secara dekat dan kerap di keliling wad jika anda masih di hospital, atau semasa di rumah. Berduduk atau berbaring untuk masa yang lama akan membuatkan sembelit lebih teruk.

Apabila perasaan hendak ke tandas mula datang, jangan pula tidak mengendahkannya. Duduk sepenuhnya, jangan menenggek. (Ada ibu-ibu yang tidak suka duduk pada tandas hospital.)

Luruskan belakang anda dan angkat lutut anda supaya lebih tinggi dari punggung. Jika boleh, letakkan kaki anda atas bangku supaya lebih tinggi dan pijak dengan jari kaki kaki. Letakkan siku anda atas lutut.

Tujuannya ialah supaya berada dalam posisi yang paling mirip dengan mencangkung sebab ini cara yang paling baik untuk menggerakkan usus. Setengah wanita mendapati lebih senang menggunakan bekas najis bayi apabila kembali ke rumah atas sebab ini!

Sekarang, rebahkan diri, kemudian duduk tegak beberapa kali untuk menggerakkan otot-otot perut anda. Anda patut boleh merasa otot-otot mengetat dan mengendur.

Ambil tuala wanita dan lipat dua, letakkannya atas perineum anda dan tutup sebarang jahitan, jika ada, dan tekan dari depan supaya tidak terlucut. Membuat sebegini membantu menyokong lantai pelvis dan meyakinkan anda yang jahitan anda tidak akan koyak (ingatlah - ini tak akan berlaku!).

Bila saraf-saraf di dalam perineum anda sudah sembuh, anda mungkin terasa sakit bila menggerakkan usus. Ini adalah kerana perineum dan lantai pelvis turut bergerak ke bawah bila anda meneran. Menahan bahagian ini akan mengelakkannya daripada berlaku dan akan banyak melegakan kesakitan.

Kalau masih tidak berjaya. Apa yang patut saya lakukan?

Menolak dan meneran tidak akan membantu sembelit dan mungkin menyebabkan kesakitan. Tapi ia tidak akan mengoyakkan jahitan anda. Cubalah teknik berikut (bergelar "menyangga dan membonjol"!) untuk membantu anda menggerakkan usus tanpa meneran.
  • Letakkan tangan atas perut.
  • Tarik otot perut anda ke dalam supaya perut mengempis dan pinggang melebar. Ini diberi nama "menyangga".
  • Sekarang buat yang sebaliknya - tolak otot perut anda keluar ke dalam tangan anda - anda akan terasa hendak menyebut "uggghh" apabila melakukan ini (buatlah secara perlahan jika anda khuatir ada orang yang mendengar!). Ini diberi nama "membonjol".
  • Buatlah lebih kurang 10 sangga dan bonjol, kemudian akhirinya dengan satu bonjol yang panjang (lebih kurang tiga hingga lima saat). Relakskan lantai pelvis anda semasa melakukan ini. Pergerakan usus akan berlaku ketika anda membonjol.
  • Jika ini tidak berlaku, jangan pula meneran. Buat beberapa sangga dan bonjol lagi, kemudian cuba lagi.
  • Jika tiada apa yang berlaku, buatlah beberapa senaman lantai pelvis, tinggalkan tandas dan cuba lagi kemudian.
Anda akan mendapati bahawa jika anda makan sesuatu atau meminum segelas besar air atau jus, anda akan merasakan desakan yang lebih kuat untuk ke tandas. Ini selalunya berlaku dalam 15 hingga 30 minit kemudian.

Sebaik saja anda sudah makan dan minum, jangan duduk, pergi bawa berjalan-jalan dekat-dekat dahulu.



Jika tiada apa-apa berlaku selepas tiga hari, anda mungkin menghidapi sembelit sementara jadi beritahu doktor anda dan dia mungkin mengesyorkan ubat julap. Julap adalah berguna dan selamat untuk mendapatkan kelegaan jangka pendek. Ia bertindak dengan merangsang ritma natural usus anda, tapi boleh menyebabkan kekejangan perut.

Selalunya doktor anda akan mengesyorkan julap cecair untuk diminum sebagai langkah pertama.

Jika ini kurang berkesan menjelang tiga atau empat hari, supositori atau enema pakai buang yang kecil boleh membantu. Adalah penting bagi anda meminta doktor mempreskripsikan julap, dan tidak membelinya sendiri di kedai, sebab keperluan anda bergantung kepada samada anda mengambil ubat-ubat lain, atau jika anda menyusu badan.

Untuk mencegah sembelit secara jangka panjang:
  • Sedari dan bertindaklah atas desakan-desakan badan anda - jangan terlalu sibuk sehingga tidak menyedari tanda-tanda saran yag ada.
  • Elakkan ubat yang mempunyai kesan sampingan sembelit - ini termasuk beberapa pil penahan sakit, jadi bertanyalah kepada doktor anda.
  • Makan pada masa yang tetap dengan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, dan minumlah banyak cecair.
  • Pastikan anda membuat senaman setiap hari seperti berjalan cergas dengan membawa bayi dalam kereta tolak.
  • Beritahu doktor jika anda menghidapi buasir atau rekah-rekah anus, yang bolah membuat sembelit menjadi lebih teruk.

Selain itu. anda boleh mencuba vitamin SHaklee.. jom baca testimoni customer ni

Jom ikuti perkongsian ikhlas dari Puan Haslinda selepas mencuba OsteMatrix (Cal-Mag). Awalnya, beliau juga risau nak mencuba OsteMatrix kerana kebanyakan suplemen kalsium di pasaran akan menyebabkan kulitnya menjadi kering dan pasti berlaku masalah sembelit (constipation).

Saya suka sgt dgn osteomatrix. For the 1st time, setelah macam2 jenis calcium supplement yg saya cuba, this is the only one yg doesn’t constipate me! Masya-Allah, saya makan sebelum tido, saya try sebiji lepas dinner sekali dgn lecithin, lepas tu 2 biji sebelum tido, dan esok pagi semuanya berjalan licin dan lancar,actually lebih lancar dari biasa! Sebelum ni saya dah cuba Axxx, Cxxx, nxxx, semuanya amat kering dan susah nak ke toilet walaupun makan dgn lecithin dan minum air banyak.

Tapi yg ni memang amazing!! Saya suka5x. Saya takde masalah kesihatan, Cuma sebelum ni mmg perlukan calcium supplement sbb ada alergi dgn susu sbb sinus. Itu yg saya tercari2 calcium supplement yg terbaik, dan yg penting tak constipate me. Alhamdulillah, saya jumpa juga akhirnya! TQSM!



Memang saya risau masa ambil full bottle tu. Sebabnya nxxx ada satu botol penuh, axxx bioxxx ada 3 pek, cxxx usah cakap la, yg lain2 dah buang sbb beli lama tapi tak makan2… cuba alternate pun masih tak memuaskan … but I need the calcium. Tapi Alhamdulillah 1st day makan dah rasa lainnya, pagi esok takde constipate and memang bertenaga dan rasa badan stonger dari sebelum2 ni.
Insya-Allah harap2nya berterusanlah, dan kalau ya, sayalah yg akan jadi pengguna Shaklee yg setia lepas ni! …. Insya-Allah. Nak berkongsi apa salahnya, sebab mungkin ada org lain yg bermasalah mcm saya.

Untuk pengetahuan, perkongsian ini telah mendapat keizinan dari Puan Haslinda. Thanks, dear!

Dan, inilah suplemen kalsium yang dimaksudkan oleh Puan Haslinda:
Hakikatnya, orang dewasa memerlukan sekurang-kurangnya 1000mg Kalsium sehari (bersama dengan nisbah Magnesium yang bersesuaian) untuk keperluan badan. Keperluan kalsium meningkat buat ibu mengandung dan juga menyusu.

Benar, walau si ibu tidak mengambil sumber kalsium, jumlah kalsium yang diperlukan oleh bayi di dalam kandungan, mahupun bayi yang di susui adalah masih sama. Badan kita sangat bijak untuk memastikan bekalan kalsium untuk bayi sentiasa di paras optimum!

Namun, apakah akan terjadi kepada si ibu? Belumpun 30-an sudah mula berasa cepat letih, lenguh-lenguh badan, sakit tapak kaki (seperti di cucuk) dan sakit pinggang. Lebih teruk apabila mula mengandung anak yang ke-2, ke-3 dan seterusnya. Walaupun kandungan masih fasa awal, sakit pinggang terasa seperti bayi hampir cukup bulan!

Jangan pandang remeh keperluan kalsium di dalam kehidupan seharian kita ya, terutama buat ibu-ibu di luar sana. Benar, kita sanggup berkorban demi anak, tapi, perlu ingat, badan kita juga nak 'pakai lama' untuk menjaga keluarga dan melihat anak-anak membesar.

Elakkan diri dari menjadi mangsa Osteoporosis, yang terbukti lebih banyak terjadi di kalangan kaum wanita berbanding lelaki, sekiranya pilihan ada di tangan anda!

credit 

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Bg yang kekangan kewangan, sila contact utk mendapat harga istimewa:
Email - pokoksena85@yahoo.com
SMS - 0199517292
Fanpage - JOM SINGGAH 

No comments:

Post a Comment

Sila komen ye..jangan malu-malu

JAWAPAN SEGERA

Name:
Email Address:
Pertanyaan mengenai produk @ harga

Form provided by Freedback.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM SINGGAH E-STORE