Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikanny adalah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu, limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

**Terima Kasih Yee.. Dapatkan Pelbagai Diskaun Menarik di JOM SINGGAH

^^FANPAGE - JOM SINGGAH- TIP KESIHATAN PERCUMA^^

JOM SINGGAH on Facebook

Untuk Sebarang Pertanyaan - ISI FORM NIE





Wednesday, April 16, 2014

Kaedah Penyusuan Ibu

Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Alhamdulillah sekarang kebanyakkan ibu2 bekerja memang mengepam susu ibu dan memberikan yang terbaik untuk si manja. Rindu zaman2 mengepam kat tempat keje dan simpan stok EBM. Tapi sekarang banyang bagi direct je walaupun anak dara dah masuk 3tahun. Semua cara dah buat untuk 'ceraikan susu' tapi tak berhasil jugak.

Tapi pepagi nak share pasal keadah penyusuan ibu iaitu contoh posisi. pelekapan yang betul dan cara nak sendawakan si manja anda. Sekarang anak dara pantang nampak ibunya nak landing dan bersila, cepat2 menyelit je. Ish2, taktau nak wat macamana lagi. Kalau ada tips ibu2 boleh komen, mana tau ada yang belum dibuat lagi.

Kaedah Penyusuan Ibu
Kaedah Penyusuan Ibu
 Kaedah Penyusuan Ibu


Untuk memastikan kejayaan penyusuan susu ibu, bayi perlu diletakkan dengan betul ke payu dara ibu. Biasanya, posisi dan cara meletakkan bayi ke payu dara datang secara semulajadi tetapi terdapat ibu dan bayi yang memerlukan masa dan latihan. Untuk melakukan dengan betul berikut adalah langkah - langkah yang boleh membantu:


  • Posisi
  • Pelekapan
  • Tanda-tanda pelekapan yang salah
  • Penilaian samada bayi menyusu dengan baik

Posisi

  • Pegang bayi rapat ke arah badan dan payu dara ibu.
  • Pastikan kepala dan badan bayi lurus.
  • Ampu bahagian belakang dan punggung bayi dengan kemas.
  • Anda boleh memegangnya dengan berbagai cara asalkan anda merasa selesa.

Tanda-tanda pelekapan yang salah


Jika penyusuan berjalan lancar, puting ibu tidak mudah cedera kerana puting berada jauh ke dalam mulut bayi. Kebanyakan masalah yang dialami ibu adalah kerana posisi dan cara pelekapan yang tidak betul. Berikut adalah tanda - tanda pelekapan yang tidak betul dan boleh mengakibatkan masalah semasa penyusuan:

  • Puting kelihatan leper semasa dikeluarkan dari mulut bayi selepas penyusuan.
  • Rasa sakit di puting semasa dan selepas penyusuan.
  • Payu dara mungkin bengkak.
  • Susu tidak dikeluarkan dengan berkesan.

Penilaian samada bayi menyusu dengan betul

  • Mulut bayi terbuka luas.
  • Dagu bayi menyentuh payu dara.
  • Bibir bawah bayi bergulung keluar.
  • Hidung bayi terletak pada payu dara dan bayi boleh bernafas.
  • Bayi menghisap, berhenti sejenak dan menghisap semula. Hisapan secara perlahan dan dalam.
  • Ibu boleh mendengar bunyi bayi menelan susu.
Semoga bermanfaat ye semua. Tapi bila teringat zaman awal-awal penyusuan memang best. Dan alhamdulillah dengan nutrisi yang lengkap, bayi akan mendapat nutrisi terbaik. Jom sokong menyusu ibu sepenuhnya sepanjang 6bulan pertama sehingga 2tahun.

 kredit susuibu.com & pmr.penerangan.gov.my

# Cabaran April hadiah jam tangan menawan dari mysupervitamins.com

[ HOT!! Masalah susu merudum?? Jom selesaikan dengan pengamalan vitamin shaklee secara berterusan dan boleh beli secara ONLINE -- KLIK SINI ]

P/s 
- Vitamin untuk kesihatan optimun mengandungi ESP, Vitamin B, Vitamin C, Vitalea, Alfafa
- Info mengenai vitamin untuk kesihatan optimun -- KLIK SINI
 

JOM DAPATKAN VITAMIN UNTUK KESIHATAN


COD BATANG KALI, RAWANG, KKB, ULU YAM 
 
[ Hot!! DAIM Giveaways dari Snek Lazat dan Sedap]
 =======================================================================

Follow Mazlina on Google +

Salam Sayang   

Mazlina Mohd Nazir (SID 854784)
 


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.












   

KESIHATAN ITU KEKAYAAN yang tak ternilai harganya..

Sila PM utk mendapatkan detail mengenai produk dan pelbagai tawaran HEBAT menanti anda::
 
 
Mazlina Mohd Nazir
Email - pokoksena85@yahoo.com
SMS/Wassap/Viber/Wechat - 0199517292
FB - http://www.facebook.com/pokoksena85
Fan Page - http://www.facebook.com/JomSinggah09




Your Shaklee Independent Distributor (ID - 854784)


Untuk Jawapan Segera -->> ISI FORM INI          

 
Serius buyer boleh msg https://www.facebook.com/messages/JomSinggah09

2 comments:

Sila komen ye..jangan malu-malu

JAWAPAN SEGERA

Name:
Email Address:
Pertanyaan mengenai produk @ harga

Form provided by Freedback.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM SINGGAH E-STORE