Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikanny adalah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu, limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

**Terima Kasih Yee.. Dapatkan Pelbagai Diskaun Menarik di JOM SINGGAH

^^FANPAGE - JOM SINGGAH- TIP KESIHATAN PERCUMA^^

JOM SINGGAH on Facebook

Untuk Sebarang Pertanyaan - ISI FORM NIE





Saturday, April 28, 2012

Pengawalan kolesterol & tips untuk mengawal kolesterol dengan vitamin


Sumber : Utusan Online ( 4 /9/2011)


sayur-sayuran antara pilihan makanan sihat.



SAYA membuat pemeriksaan kolesterol lebih kurang dua bulan yang lalu dan bacaan kolesterol total saya adalah 6.35 mmol/L dan dikatakan berada pada tahap tinggi.

Sebolehnya, saya ingin mencuba vitamin atau suplemen terlebih dahulu sebelum memulakan pengambilan ubat. Apakah yang sesuai untuk memandangkan saya juga sedang mengambil glukosamin untuk osteoartritis pada lutut?


Mengatasi masalah kulit berminyak, jerawat dan jeragat. Petua dan moden.



Zaman remaja, proses peningkatan individu ke alam dewasa menjadi lumrah alam bila hormon kita dikatakan tidak stabil dan menyebabkan kulit mudah berminyak dan paling teruk apabila mempunyai masalah kulit seperti jerawat. Ibu pernah melalui kulit yang sangat berminyak, sehingga menyebabkan kelahiran jerawat halus seterusnya jerawat batu....

credit to kak N for sharing


Ibu masih ingat lagi seorang kawan kolej zaman belajar di Universiti dulu....dia akan cuba elakkan untuk makan sebarang jenis kekacang demi mengelakkan jerawatnya keluar. Tapi selepas ibu mengenali Shaklee dan membanyakkan bacaan mengenai kepentingan makanan, kekacang merupakan salah satu sumber protien yang lebih mudah dihadamkan berbanding sumber haiwan seperti daging dan ayam.

Melalui pembacaan, ibu mendapati kulit berminyak mempunyai kaitan dengan banyak aspek...luar dan dalaman seseorang iaitu dari segi pemakananan. Masih ibu ingat lagi, sejak Asasi UM lagi ibu sendiri yang cari di Farmasi untuk beli sejenis entah la nak kategori vitamin pun mungkin ye jugak....Anti Acne. Ibu akan makan ini supaya jerawat tak keluar. Tapi masalahnya bila tak makan, jerawat yang keluar pula ialah jerawat batu....sampai selalu di usik kekawan...ha, ni mesti kuat berangan. Boring betul.


Bila cuti semester, terutama bila balik rumah atok (kami memang menetap dengan arwah atok lepas abah meninggal dunia)...mak suruh cuci muka dengan daun jambu batu. Mak kata banyak khasiat daun jambu batu untuk bersihkan muka dari jerawat dan boleh menghaluskan kulit. Bila kita dalam keadaan desperate, for sure apa yang orang kata bagus kita akan cuba. So ibu akan rajin petik daun jambu batu untuk dibuat scrub di muka.

Selain itu ibu suka basuh muka dengan limau nipis...kononnya nak buang minyak-minyak dalam liang kulit....ibu akan stim kan muka untuk membuka liang-liang kulit muka, then ibu akan gosokkan limau di kulit muka.....pedih? Tak usah cakap...memang sangat pedih. Ibu tak buat selalu...adalah dalam sebulan mungkin sekali. Namun scrub muka dengan daun jambu batu boleh kata setiap hari sebab rumah atok ada banyak pokok jambu batu.

Tapi itu dulu, namun sejak kahwin dan menetap di Miri, susah nak cari daun jambu batu ...takkan nak asyik minta kat jiran kan...so ibu hanya amalkan makan vitamin. Sebab melalui banyak bahan bacaan ibu dapati pemakanan juga menyumbangkan ke arah kecantikan luaran seseorang. Elakkan makanan berminyak seperti kulit ayam goreng terutamanya.


Pengambilan vitamin yang membantu dalam mendapatkan kulit yang cantik ialah :
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vitamin B complex
 
ianya penting dalam kestabilan hormon kita. Kekurangan b complex dalam badan boleh membuatkan kita cepat letih, cepat marah atau moody, cemburu dan banyak lagi. Bila kita dalam keadaan hormon yang tidak stabil jerawat akan mudah terhasil.

Vitamin C
 
ianya sangat penting dalam pembentukan kolagen. Ramai kita yang sibuk nak beli kolagen walhal hanya dengan mengamalkan makanan yang tinggi kandungan vitamin C membantu penghasilan kolagen dengan lebih baik.

Vitamin E 
 
terkenal sebagai vitamin awet muda. Ia juga dikatakan melambatkan proses penuaan. Selain itu vitamin E juga dikatakan membantu keseimbangan hormon dan mengawal kadar minyak dalam liang kulit. Vitamin E juga membantu mengurangkan kesan kulit jeragat selain pengambilan beta carotene. Vitamin E sangat membantu bagi mereka yang mempunyai masalah kulit yang berminyak.

Protien 

sangat penting dalam penghasilan sel baru. Ianya membantu mengurangkan kesan hitam (kulit mati akibat jerawat). Tompokan hitam pada kulit akibat jerawat sangat sukar dihilangkan kerana kita tidak mendapat cukup protien yang membantu dalam penghasilan sel baru. Untuk dapatkan kulit yang cantik kita perlulah mendapatkan makanan yang bersumberkan protien yang baik.

Air; sangat penting dalam pengaliran darah , penyerapan semua nutrien dari sumber makanan untuk diserap oleh tubuh. kekurangan air boleh menyebabkan jerawat mudah terhasil. kekurangan air boleh menyebabkan kita mempunyai kulit yang kering seterusnya mempunyai kulit yang bermasalah.



Bagi yang mempunyai masalah kulit seperti jerawat, jeragat dan tompokan hitam bekas jerawat, boleh cuba amalkan pemakanan yang kaya dengan vitamin yang dinyatakan atau selain itu boleh amalkan pengambilan supplement jika mampu. Tidak salah kita peruntukan sedikit kewangan untuk kecantikan diri sendiri.


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Bg yang kekangan kewangan, sila contact utk mendapat harga istimewa:
Email - pokoksena85@yahoo.com
SMS - 0199517292
Fanpage - JOM SINGGAH 

Mengapa Asid Folik Penting Buat Ibu Hamil?


 
Q: Apakah asid folik?

A: Asid folik adalah salah satu vitamin kumpulan B. Ia wujud secara semulajadi sebagai folat dalam kekacang, sayuran hijau, beberapa buah, dan juga yis and ekstrak daging lembu.

Q: Kenapakah saya perlukan asid folik?
A: Asid folik menolong mencegah kecacatan tiub saraf seperti spina bifida. Spina bifida terjadi apabila pelindung yang menutupi korda spina bayi tidak menutup dengan sempurna. Ini boleh menyebabkan kerosakan saraf kekal.

Pada 12 minggu yang pertama dalam kehamilan anda, otak dan sistem saraf bayi anda sedang membentuk dan berkembang pesat. Oleh sebab itu, adalah sangat penting untuk mengambil folik asid setiap hari pada masa itu.


Dalam trimester kedua, iaitu dari minggu ke-13 kehamilan anda, anda boleh menghentikan asid folik. Namun begitu, jika anda mengambil asid folik sepanjang kehamilan anda, ia tidak akan menjejaskan kesihatan anda atau bayi anda.


Friday, April 27, 2012

Susuibu : kesinambungan makanan bayi sejak dari dalam kandungan.


“ Rahim adalah tempat terbaik untuk pembesaran bayi sehingga 9 bulan dalam kandungan. Ini kerana ia mendapat secukup khasiat dari pemakanan si ibu. “



Bila kenang semula, terlintas di fikiran saya....


Bila bayi dalam kandungan, si ibu akan berusaha menjaga pemakanan, mengambil vitamin supaya baby terus membesar dengan sihat dan kesihatan si ibu turut terjaga. Rata-rata ibu yang saya kenal, mereka concern dengan apa yang mereka makan, amalkan, cara hidup sihat supaya anak dalam kandungan itu membesar dengan baik dan sihat.
Apabila bayi lahir, segolongan besar masih dengan prihatin dengan keperluan pembesaran anak maka dengan ini mereka nekad untuk member yang terbaik iaitu susuibu.

Ibu menyusu : siapa yang perlu amik vitamin?



Setiap orang mempunyai cara hidup dan pegangan yang tersendiri. Tiada siapa berhak mengatakan sesuatu itu perlu atau tidak kecuali kita sendiri yang menentukan. Mungkin 'sesuatu' itu perlu pada kita tetapi tidak pada orang lain. Tidak kurang juga bilamana 'sesuatu' itu adakala tidak perlu untuk kita namun ia penting buat orang lain. Hanya kita yang berhak menentukan apa yang perlu dan tidak buat diri kita. Namun ianya balik pada keperluan individu.

Tips dan Petua Menjaga Aset Berharga - Payudara & Shaklee ESP Menganjalkan Payudara!!!



Kecantikan payudara bukan sahaja untuk kesihatan tetapi juga untuk keyakinan diri terutamanya wanita. Bagaimana ingin menjaga aset penting ini?
Jom baca tips-tips berikut:



1. Lakukan pemeriksaan

Melakukan pemeriksaan payudara sendiri secara rutin. Setiap wanita sebaiknya memeriksa payudaranya sendiri, paling tidak sebulan sekali pada tarikh yang sama, apabila tiada haid. Bagi yang masih mendapat haid, waktu terbaik memeriksa payudara iaitu beberapa hari setelah berakhirnya masa haid, setiap bulan. Ketika itu payudara sudah kembali lembut. Jika terdapat sebarang perubahan, anda disarankan berjumpa doktor.

2. Pembedahan

Elakkan melakukan pembedahan payudara jika sekadar untuk membesarkan ukurannya. Kecantikan wanita bukan sekadar terletak pada aset ini sahaja, tetapi terletak pada 'hatinya'.

Untuk suami yg merokok... Please add on Vitamin C



Apa yang sesuai untuk mereka2 yang merokok? Supplemen shaklee ada penawar???? siapa ah yang tak sayang suami.. yer tak.... saya tahu nak berhenti merokok ni perlu kekuatan minda dan fizikal... hmm..ni bukan nak membebel pasal rokok yer.. ni saya nak share.. banyak2 vitamin Shaklee.. faveret suami kawan saya Cery adalah vitamin C...bermula dgn vitamin C...dah hampir 5thn.. yang lain2 Cery kasi la gak mcm alfalfa, lecitin, fiber.. tapi vitamin C suami dia suka... dia sendiri admit.. kuar kahak hitam bile mkn vitamin C lepas merokok...

cuba buat experiment ni..."masukkan sebiji Vit C Shaklee ni kedlm air yg berisi air putih + beberapa titik iodin (kalo dlm paru2,yg hitam ni nikotin).... lepas tu kacau air dlm gelas tu... jadi jernih air dlm gelas tu... amazing..
kalupun dia tak smoking.. vitamin C yang extra ni utk ibu2 gak..sebab kalau anak kita demam..or kita flu..kita akan makan lebih vitamin C......dan kalau nak menjaga kesihatan kulit.. boleh mkn vitamin C lebih dari sebiji sehari gak... tak cukup 30biji dlm trial pek tu..hehe..

Wednesday, April 25, 2012

Kebaikan Lecithin untuk ibu yang menyusu plus langsing?


Hari ini ibu nak share tentang kebaikan Lecitihin. Ada yang bercerita apabila mereka mendapati badan makin mengembang akibat dari pengambilan makanan yang tidak seimbang. Namun bagi yang menyusu badan, tahukah anda, kebaikan Lecithin kepada ibu yang menyusu?


  •  Ia membantu mengurangkan risiko clog duct atau duktus susu tersumbat.
  • Ia membakar lemak yang berlebihan dalam badan ibu.
  • Ia membantu ibu mengatasi masalah  lupa atau "short memory" yang biasa dilalui selepas melahirkan.
  • Ia membantu menyalurkan inositol dan kolin di dalam susuibu untuk perkembangan otak bayi .

Maka selamatkah Lecitihin di ambil semasa penyusuan selain untuk pengambilan untuk mengurangkan berat badan? Jawapannya ialah ya selamat diambil. Sila dapatkan jadual pemakanan dari pengedar seandainya anda mahukan cara pengambilan yang lebih baik.

credit - anakkuwiraku.com


Produk terhangat dipasaran utk set pelansingan - Perkara yang perlu tahu tentang Alfalfa dan Lecithin?


Produk yang terhangat dipasaran utk masa kini, LECITHIN & ALFAFA sudah kembali
Sebelum nie stok 2 vitamin habis dalam masa 2 bulan sahaja, walaupun stok utk 4 bulan..
Memang terlaris utk proses penurunan berat badan
 
Gabungan dua vitamin ini iaitu Alfalfa dan Lecithin oleh individu yang mempunyai niat untuk pengurusan berat badan malah ibu menyusu sekalipun adalah sangat sesuai. Namun seperkara yang perlu kita tahu tentang dua vitamin ini, pengambilan vitamin ini memerlukan kita minum banyak air. Banyak air yang dimaksudkan bukanlah di minum sekaligus tetapi secara berperingkat atau sedikit-sedikit yang berkadaran dengan masa.


Herb Lax membuatkan usus yang tua seperti muda



My elderly 89 year old father takes HerbLax daily and has for years and years. I have been in Shaklee since 1978. Recently my father had a colonoscopy (just because they thought he should, since he had not had one for years) I guess they thought he should have something wrong at his age, right?

During the procedure the doctor asked my dad; “Do you take Shaklee HerbLax?” My dad said; “Yes, I do every day” (I think he takes 2-4/day). Doctor said; “I thought so because the colon is a darker color. I have several other people with colons like yours and they all take Shaklee.” Dad is getting worried, “Is that bad?” “No,” he said, “I wish all my patients had colons like yours, your colon is that of a 20 year old person, that is good, it couldn’t be better.”


So I guess this is living proof that Dr. Shaklee was right and knew what he was talking about.- Sharon Rowe


Tuesday, April 24, 2012

Kesilapan Menilai Suplemen Vitamin



Tidak dinafikan, bila bercakap tentang suplemen dan vitamin, ramai yang mencebik bibir. Malah ramai yang takut overdose dan sebagainya. Di sini saya cuba kongsikan kesilapan2 menilai suplemen vitamin, dan tips-tips agar kita semua dapat membuat pilihan terbaik dan sewajarnya.

1. Membandingkan suplemen vitamin dengan makanan

Makanan adalah makanan, suplemen adalah suplemen. Pengambilan suplemen tidak bermakna anda tak perlu makan, atau boleh makan makanan rapu. Suplemen adalah MAKANAN TAMBAHAN untuk menambah baik pemakanan sihat anda.

Walau anda mengambil vitamin dari A sampai Z pun, anda harus makanan makanan sihat.

Tanda-tanda tubuh and kekurangan vitamin


source: Mingguan Wanita | Mac 2010

tq to hadha for sharing info nie

KUKU MUDAH PATAH
Bila kuku mudah patah, ia mungkin disebabkan kekurangan zat besi, zink dan asid lemak pati atau essential. Sebaik-baiknya, cuba ambil lebih banyak makanan daripada sumber daripada daging, kekacang dan ikan. Jangan anggap remeh jika kuku sering patah. Biasanya ia disebabkan kuku berada dalam keadaan kering. Elakkan membiarkan keadaan ini berterusan kerana ia menunjukkan keadaan bahawa anda terkena penyakit tiroid
MATA TERASA KERING
Sering kita terasa mata pedih atau kering. Sebenarnya, keadaaan ini disebabkan oleh persekitaran kita dan air mata tidak dapat meliputi mata dengan baik. Atasi keadaan ini dengan mengambil vitamin A dan asid lemak pati. Ambil lebih banyak sayuran atau buah-buahan yang berwarna hijau, kuning atau oren.

Tambah Pendapatan dengan hanya RM75



Kelebihan dan Cara Mendaftar Keahlian Shaklee

Bagaimana nak mendaftar sebagai ahli @ pengedar Shaklee
Anda boleh mendaftar dengan membuat pembayaran untuk registration fee sebanyak RM65 ataupun membuat pembelian melebihi 200 points (dalam lingkungan RM650) untuk mendapat keahlian percuma. Anda cuma perlu menghubungi saya (saya akan uruskan urusan pendaftaran) atau pergi sendiri ke branch Shaklee dan mendaftar menggunakan ID  saya  sebagai sponsor/upline. (SMS 0199517292 utk mendapatkan No id sy )

Yuran keahlian Shaklee

Pendaftaran ialah RM65 (sekiranya anda pergi sendiri ke branch untuk ambil member kit) dan tambahan RM10 untuk pos member kit sekiranya anda mahu kit tersebut dipos kepada anda, atau dihantar melalui saya. Jumlahnya ialah RM75 (jika anda tidak pergi ambil sendiri kit di branch).


Tak Perlu Maintain point dalam Shaklee

Sekiranya cuma nak makan sendiri, tak perlu maintain points, melainkan anda mahu memulakan perniagaan dengan Shaklee, anda perlu dapatkan points tertentu dan maintain points tertentu.
Tapi kalau cuma makan sendiri, share dengan saudara-mara, tak perlu risau nak maintain2 atau minimum purchase

Tak Wajib membuat pembelian setiap bulan untuk maintain keahlian?
Benar, tak perlu maintain point atau ada pembelian.

Apa yang diperlukan sekiranya saya nak daftar sendiri di branch?
Anda perlukan sponsor iaitu ahli berdaftar dengan Shaklee. Anda akan diberikan bimbingan dari A-Z bagaimana mahu berjaya dengan biz ini.


Apa nak buat jika saya dah daftar dengan orang lain tapi nak join bisnes Shaklee Trial Pack?
Anda boleh tukar upline dengan register semula. Anda perlu membuat pembayaran untuk menjadi ahli seperti mula-mula mendaftar (step paling atas tadi). Anda boleh menggunakan ID saya


Apa kelebihan jadi ahli Shaklee
Anda dapat membuat pembelian dengah harga ahli. Setiap pembelian, anda akan diberi points yang ditukar kepada cash setiap bulan.Shaklee menawarkan 3C,[ Cash, Car dan Convention.]The sky is the limit, mari sertai kami untuk pendapatan lima angka sebulan!



Sekiranya anda berminat untuk menjadi ahli, boleh terus hubungi saya di pokoksena85@yahoo.com atau sms 019 9517292 untuk maklumat lanjut.

Penyebab kesukaran utk mendapatkan zuriat & Petua untuk mengatasinya plus cepat Hamil



Lumrah bagi pasangan yang berkahwin, mesti nak dapat anak cepat-cepat. Lebih-lebih lagi bila rakan seangkatan yang berkahwin lebih kurang tempoh yang sama, semua dah menimang cahayamata, bunting pelamin misalnya. Tertekan juga kadangkala, apabila teman2 semua dah bertiga, berempat.. kita masih berdua...macam2 petua untuk hamil search kat google nie.. dengan kata lain sume petua mudah hamil la dah try tapi tetap tak ada rezeki lagi..


Antara penyebab biologi sukar hamil di kalangan wanita:
  • Tiub fallopian tersumbat
  • Endometriosis
  • Mempunyai hormon prolaktin yang tinggi (prolaktin ialah hormon penghasilan susu yang mengganggu penghasilan telur)
  • Menghidap PCOS (mempunyai hormon kelelakian yang tinggi menyebabkan telur tidak matang)
  • Masalah hormon
  • Tumor pituitari yang mengganggu penghasilan telur
  • Menopous sebelum waktunya
  • Masalah tiroid
  • Fibroid

MASALAH KEPUTIHAN MENGGANGGU HUBUNGAN INTIM ANDA??




Keputihan..tak suka dengan benda itu! Mana - mana wanita di dunia ni pun mesti mengalami keputihan. Keputihan yang keluar selepas period itu adalah normal. Itu menandakan waktu subur kita. Tapi bagaimana pula keputihan yang asyik ada dikala siang, malam, pagi dan petang? Seronok ke? Bagi yang sudah berkawin, tentunya mengganggu hubungan suami isteri..betul tak? 

Setiap pasangan tentunya inginkan hubungan yang bahagia dari segi zahir dan batin. Sekiranya hubungan intim terganggu, secara tidak langsung ia juga akan mengganggu keseluruhan perasaan dan emosi kita. Malah kebanyakan hubungan suami isteri menjadi masalah berpunca daripada kekurangan hubugan intim. Sekiranya pasangan suami isteri sentiasa cukup keperluan seks, tentunya merasai lebih bahagia, lebih tenang, awet muda dan lebih berkeyakinan berbanding daripada mereka yang mengalami masalah tersebut.

Susu Ibu adalah ANTIBIOTIK terbaik




..sedia maklum...sekarang ni apa jua maklumat informasi tentang breastfeeding dan berkaitan yang kita nak cari cuma di hujung jari..type keyword kat google,yahoo...klik search....haa.bleh baca tambah ilmu buat research....tp ada gak yg segelintir ibu masih kurang ilmu dalam bab menyusu ni atau tak berkesempatan atau takde support from kawan2 keliling or famili....jadi saya suke share info2 ttg breastfeeding kat blog ni..never give up in sharing the information and knowledge and my experience....I'm a big supporter to nursing mothers.....dan hari ni saya nak share tentang..hmmm percaya tak saya kata yg susuibu ni penawar terbaik?..the best antibiotik for your child especially kalau dia flu,fever,rashes,etc.....sebelum saya hurai panjang...




jom baca testimoni yang berkaitan:






testimoni Puan Shikin~Iza..alhamdulillah baby kita tak demam melarat lepas kene inject haritu… kita up kan intake vitamin C...and susu kan dia...dia pun tak demam teruk bila demam... time flu pun boleh ambil ye...kita ingat time demam je kene up kan intake vitamin.... Kalau dulu bila baby kite selsema.habis sebotol ubat selsema kita kasi dia.lama jugak baru dia recover....mmglah taknak kasi..tapi takde jalan lain time tu. sekarng Alhamdulillah…kita just upkan intake vitamin..and susu kan dia... …cepat dia sembuh… maknanye apa yang kita mkn dapat direct ke baby lah ek melalui susu ibu?



testimoni Puan Nani....  juz nk kgsi pglman ambik trial set b dan ESP ni selama seminggu.. memg berbaloi coz kesan die kite npak. one day,my bebi kna inject 3month. so,mlm 2 die nk dmam. i trus je amk 2biji vtmin c seperti yg dnasihatkan oleh kak cery..,bfeed my bebi... esknye,my bebi xjdi dmam n trus je kebah. bab susu lak,memg npak mkin pekat. bebi pn x nyusu lama2. maybe cepat kenyang... satu hal lg,kulit bebi i ni mcm kering tau,, ada mcm kuping2. now,semua 2 dh hlang. opah die ckp,kulit die npak lembab dah... xrugi melabur rmxx utk yg tersyg n dri sndri... semoga niat suci kite semua yg nk bfeed ank diberkati Tuhan. amin
Testimoni Pn Ruzimah~sebelum pakai set ni, baby annisa ada some rashes at her groin area, and montot, tapi sekarang rashes tu  berkurangan..saya tak pasti disebabkan cream bepanthen yang saya pakai atau vitamin nie...(tapi sebelum ni pun saya apply cream tu juga..and the rashes still there..:-)
testimoniPuan Hadha.. ~ macam saya, lepas dua hari mkn ESP and Trial pek…  efek pada icha (ruam hilang

.....apa yang saya nak fokus topik hari ni..set breasfeeding yang disyorkan diblog ni BUKAN SEKADAR MENAMBAH SUSU tetapi MENAMBAH KUALITI pada susu ibu agar menjadi PENAWAR (ANTIBIOTIK ) buat si kecil...... contoh2 testimoni di atas adalah feedback dari mereka yang dah consume  set B dan nampak sendiri kesan ke atas baby....



Monday, April 23, 2012

Tips mencerahkan dan menganjalkan payudara + Testimoni Pengguna ESP & Vitamin E Shaklee





Ramai lagi golongan ibu yang khuatir jika menyusukan anaknya, si ibu akan mengalami kekenduran payudara atau kata lain hilang keanjalan payudara.Adakah benar ini akan terjadi?

Begitu juga ada segelintir wanita yang takut untuk melahirkan anak, atas alasan ingin fokus pada kerjaya terlebih dahulu. Namun tidak dinafikan golongan kecil ini takut mengalamai perubahan yang drastik terhadap bentuk tubuh badan mereka setelah melahirkan zuriat mereka.

Ostematrix Shaklee (Kalsium + Magnesium) membantu atasi masalah sukar bangun tidur dan susu merundum



Beberapa kenalan alam siber saya menegur di laman web sosial facebook bertanyakan apakah vitamin yang sangat bagus untuk diambil untuk masalah sakit belakang dan keletihan. Maka saya hanya teringatkan  vitamin favourite saya iaitu Ostematrix. Bila diberitahu, mereka terus bertanya, adakah satu telah mencukupi? Saya menjawab jika berkemampuan, dapatkan set optimum. Jika tak berkemampuan nak beli original pack.


Ramai yang mengambil remeh tentang keperluan kalsium dalam diet harian ditambah ramai yang alah dengan minuman tenusu terutamanya susu. Apatah lagi kalsium banyak terdapat dalam keju, sayuran hijau sepert brokoli, kekacang, soya , ikan bilis dan sardin. Namun cara pengamalan kita memasak makanan tersebut hakikatnya telah sedikit sebanyak mengganggu khasiat kandungan bahan tersebut. Ini antara sebab saya memilih Ostematrix Shaklee.

Bagaimana untuk anda ketahui adakah anda perlu mencuba Ostematrix Shaklee? Cuba muhasabah diri anda dengan keadaan ini ;
  1. sering keletihan
  2. sering mengalami sakit belakang
  3. anggota badan sering cramp
  4. sakit bahagian leher dan tengkuk
  5. tumit kaki pecah dan kasar
  6. susah bangun tidur
  7. sakit kepala yang kerap @ migraine
  8. sering sakit gigi
  9. Ibu yang menyusu : anak yang disusukan sepenuhnya dengan susuibu lambat tumbuh gigi.
  10. Ibu yang menyusu : perlukan kalsium, susu berkurang terutama semasa PMS atau mula menurun

Tips banyakkan susu Ibu .. Bermula 10 oz dan kini 30 oz! Alhamdulillah.



 Ibu pernah cuba kaedah ini dulu bila awal2 penyusuan abang Addin...mana tidak, ibu yang belajar dari buku...tiada guru dan panduan yang khusus. Abang Addin awal2 dulu menyusu setiap satu jam....jika dia menyusu jam 1.30pm next feeding jam 2.30pm....dan berterusan. Tapi memang susu banyak sebab kekerapan dia menyusu menyebabkan hormon oksitosin dirembeskan dengan berterusan. Hormon ini sangat perlu kerana ia menghantar isyarat kepada otak agar mengeluarkan arahan badan perlu menghasilkan lebih susu atas permintaan yang meningkat. Sebab tu lagi banyak sesi perahan atau direct feeding lagi banyak susu dihasilkan. Namun ada cara agar susu lebih cepat dihasilkan sebagai satu usaha sampingan bersama apabila kita tingkatkan perahan atau sesi penyusuan langsung melalui hisapan bayi. Ibu cuba kongsikan cara ini bersama beberapa ibu yang mahukan peningkatan dalam penghasilan susuibu untuk membuat stok bila keadaan perlu. Alhamdulillah, ibu terima mesej dari seorang customer yang lebih mesra dipanggil Ima....credit to kak N for sharing

"" Thanks kak N. selama ni pam cuma dapat 10-12 oz sehari tapi kini 30 oz sehari dengan tips cara makan vitamin yang betul dan amalkan apa yang akak ajar tu!!!!!!!!!! Seronok sangat!



Selalu mengalami Migrain? Tips Merawat Migrain




Credit to  Mommy Lyna

migrainSakit kepala adalah gelaja biasa yang berlaku kepada sesiapa sahaja. Biasanya sakit kepala dibahagikan kepada 3 kategori:
  • Sakit kepala kerana tekanan
  • Sakit kepala kerana sinus
  • Sakit kepala kerana migrain
Sakit kepala tekanan adalah disebabkan oleh tekanan atau stress yang dihadapi oleh seseorang, samada tekanan mental atau fizikal. Jiwa dan pemikiran yang tertekan, tegang, berkecamuk, boleh menyebabkan sakit kepala. Tekanan pada otot-otot di sekitar leher, kepala dan kulit kepala juga boleh menyebabkan sakit kepala. Ia juga boleh berlaku apabila seseorang itu mengalami perubahan secara tiba-tiba contohnya dari kawasan redup, tiba-tiba masuk ke kawasan panas, dan sebagainya.
Sakit kepala sinus ialah disebabkan oleh keradangan sinus yang dihadapi oleh seseorang. Sakit kepala sinus biasanya menyerang dalam kadar sekejap tapi menyengat.
Manakala jenis sakit kepala yang ‘paling popular’ ialah kerana migrain. Setakat ini tiada penyebab rasmi yang dikatakan sebagai punca migrain, namun saintis telah mencadangkan beberapa penyebab migrain:
  • Kekurangan zat dan nutrisi
  • Faktor keturunan
  • Kesan dari pengambilan ubat-ubatan
  • Wanita yang mengalami haid atau pra-haid
  • Terlalu banyak mengambil kafein
  • Mengamalkan makanan yang mengandungi MSG dan nitrat

Tuesday, April 17, 2012

Testimoni Set Suami Isteri - Bila Suami Semakin Sayang.....Isteri tersenyum Riang....




Baca tajuk dengan tengok gambar jek semua dah tersengih sorang-sorang (nak-nak diiringi lagu Yuna ni)....Apatah lagi jika anda sendiri yang mengalaminya....Mendapat pujian daripada cik abang, sangat membahagiakan kan??Tipulah kalau saya kata yang kaum perempuan tak suka bila dipuji oleh suami sendiri..Dah pasti kembang semangkuk & rasa tak keruan kan....Bila cik abang suka, semakin hari semakin sayang pada kita.....

Hari ni, saya nak share dengan semua tentang dua supplemen yang hot di kalangan ibu-ibu terutamanya ibu-ibu yang dah melahirkan anak macam saya....Semakin hari, semakin ramai ibu-ibu yang mementingkan kecantikan dan kepuasan untuk suami, mula jatuh cinta dengan dua hot stuff ni...Apa 2 HOT STUFF ni??Meh saya perkenalkan...jeng...jeng..jeng....


ESP dan Alfalfa Complex (Ihsan MamaChrysalis)








Inilah HOT STUFF yang saya cerita tu...ESP (Energizing Soy Protein) dan Alfalfa Complex..Dua vitamin ni memang sangat sesuai untuk wanita yang ingin sentiasa kelihatan cantik dan untuk para isteri yang ingin berikan yang terbaik buat suami tersayang...


Jom kita tengok apa kata mereka mengenai kehebatan 2 HOT STUFF ni....


salam semua..saya nak share pengalaman customer saya..pasal Alfalfa danESP..ehehe..
belom seminggu makan alfalfa dah kena puji tinggi melangit oleh en suami..ehehe..bg saya tak salah kan sbb utk kerukunan rumah tangga gak..ahakss..ye laa..sebabkan entry perkongsian cik Ciput Bob tu, ramai berkobar2 ambik alfalfa sebotol terus..nyata tak sia2 katanya..saya tumpang gembira :) ..

ESP.... Alfalfa... tiba2 ia menjadi hot dikalangan isteri2 ..Semestinya semua mahu berikan yg terbaik buat sang suami


Feedback hott utk di kongsikan.. testimoni yg dikongsi di Group Ekslusif kami di Shaklee Golden Lounge... Memandangkan saya tak sempat nak menulis panjang... cukupla saya kongsi testimoni panas minggu ni... yg menyebabkan tak putus2 orang nakbeli Alfalfa dan ESP (energizing Soy protein).... Thanks to Beeha for sharing.. Love u all.. :-)


 
salam semua..saya nak share pengalaman customer saya..pasal Alfalfa dan ESP..ehehe..
belom seminggu makan alfalfa dah kena puji tinggi melangit oleh en suami..ehehe..bg saya tak salah kan sbb utk kerukunan rumah tangga gak..ahakss..ye laa..sebabkan entry perkongsian cik Ciput Bob tu, ramai berkobar2 ambik alfalfa sebotol terus..nyata tak sia2 katanya..saya tumpang gembira :) ..

Testimoni Set Kesihatan Optimun Shaklee : Doktor pakar pun setuju Shaklee terbaeekk, gembira Hb Pn Iena naik + anemia ketika hamil tak lagi merisaukan~~



''Dulu Hb iena 5-6 je ..nak jejak 7 pun susah tau..masa pregnantkan Irish paling tinggi pon 8..biarpun dah makan pil zat besi doc bagi..tetap jugak x naik2..kali ni kejap je dah 10.3..''

Itulah sms yang menggembirakan yang Adaa terima siang tadi..Iena ni salah seorang customer Adaa yang baru mencuba Shaklee..Iena ada anemia dan bila pregnant tau2 lah kan, yang tak anemia pon hb boleh jadi rendah..apatah lagi dia ni..so doktor sgt lah risau n recommend her untuk makan hati lembu dan apa2 yang boleh menaikkan hb lah..disbbkan tak sanggup nak menelan, Adaa cadangkan Iena ambil
SET A yang mengandungi Vitalea (multivitamin with iron), b complex dan vitamin c..dan hasilnya..Alhamdulillah..naik hb Iena kan Iena kan :)

Iena yang ceria hehe

Monday, April 16, 2012

Testimoni Set Kecantikan Shaklee - Berkat disiplin & istiqamah, barulah nampak hasilnya. No more pigmentasi!!

Kini ikuti pula testemoni Pn Syafiza tentang Set D & GLA. Thanks for sharing dear...



Testimoni Set Kecantikan Shaklee - Baru dua minggu dah nampak kesan pada kulit muka... Apa yg diamalkan oleh Meow2 (pharmacist by profession)




Inginkan kulit muka yang bersih...?? Jom cuba & alami sendiri kesannya... Jika nak cantik lagi 10tahun akan datang, kene mulakan dari sekarang.. 



* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Bg yang kekangan kewangan, sila contact utk mendapat harga istimewa:
Email - pokoksena85@yahoo.com
SMS - 0199517292
Fanpage - JOM SINGGAH

Bestnya Lecithin! Suplemen 'Pemecah' Lemak!


Seronok pula saya berkongsi kebaikan suplemen Lecithin ini. Lecithin ni bukan setakat suplemen untuk me'reduce' inches di tubuh, malah sesuai bagi mereka yang bergelar student (digabungkan dengan vitamin B Complex).



FAT??..oppss. Lecithin dinamakan "pengemulsi semulajadi" kerana ia mempunyai kesan melekat kat lemak....dalam perkataan ringkasnya,ia menyebabkan lemak tu terapung kat dalam darah...dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membrane.. Lecithin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan ..dan tahukah anda ~ Soybean Lecithin is the richest cholesterol-free source of lecithin...dan yang menariknya..Lecithin Shaklee adalah bersumberkan dari soybean...


Testimoni Set Pelansingan Badan Shaklee - Dalam sebulan turun 9kg - Kekal Langsing dan Rapi dgn SHAKLEE SHAPE-UP Program




Jika anda ada masalah dlm konflik berat badan, sama ada anda seorang ibu menyusu atau individu normal. (lelaki atau wanita,bujang atau dah berkahwin)...,jgn risau.. tak salah anda mencuba supplemen ini... Shaklee mmg ada menawarkan Shape up Program... Antara item didalam Shape up Program adalah Cinch Shake, Lecitin, Herblax .
 
Secara asasnya, utk diet... Anda perlu

Detoks (Fiber/herblax)
 +

Protin (Cinch Shake or Energizing Soy Protin (ESP)
 +

Lecitin




Friday, April 13, 2012

Asthma dan Bronchitis: Mealshakes boleh Membantu!


Salam.

Saya kongsikan di sini pengalaman seorang ibu yang mana Mealshakes membantu mengurangkan bronchitis dari anaknya, anaknya kembali sihat dan ceria.


Well, yes, finally we met the 'one' product that suits us best. Shaklee it is. Kawan-kawan yang baca blog saya ni tentu tahu anak saya Irfan is suffering of bronchitis problem which eventually will leads to asthma. Dah banyak produk saya cuba tapi most of it tak serasi dengan Irfan. So, saya bagi Irfan try Mealshake. Mula-mula tu Irfan nampak ada selera makan balik. Sebab before this dia memang skinny and saya masak ape pun dia taknak makan. After few days trying, nampak dia active, tak cepat letih dan tidur malam pun taklar sharp kol 8mlm dah. If not tak sempat nak main2 dengan Irfan dah dia nak tidur.

Then, after that, Irfan demam 2 hari, tapi saya tanya Cery sebab ape dia demam after consume Mealshake, Cery kata, body dia tengah create antibodi tu pasal dia demam tapi teruskan bg Mealshake. 2 hari demam plus dengan batuk asthma Irfan, cukup merisaukan saya. Saya teruskan bagi Mealshake, masuk hari ke-3 Irfan dah tak demam and batuk2 asthma dia terus hilang. Irfan kembali aktif (actually aktif lagi dr biasa..hehe..) dan makan pun nak sahaja. If not, kalau dulu kena asthma attack, dah baik pun taknak makan, minum susu je. Risau Ummi tau..! Sekarang ni, Irfan makan pun dah start with those contain cow's milk. AlhamduLILLAH.


Mealshake ni senang je nak bagi Irfan sbb boleh bancuh dalam susu dia. Sehari sekali, satu sudu teh campurkan dalam susu dia. But, what are the nutrition facts in Mealshake? haaa.. ni diaaa...


Kulit Berjerawat dan Bermasalah: Sejauh Mana Vitamin Membantu.




Pertambahan usia bukan sahaja memberi kesan pada wajah kita, malahan seluruh anggota badan menerima kesan penuaan. Sepanjang tahun terdedah kepada matahari dan persekitaran yang tercemar menghasilkan molekul yang tidak stabil di panggil radikal bebas menghasilkan inflamasi yang merosakkan sel kulit. Tiada pil magik yang boleh buat kita kelihatan 20 tahun lebih muda tapi ada banyak cara yang boleh diusahakan. Ada 3 cara yang pasti buat kulit kita cantik: Lindunginya daripada sinaran matahari yang terik, jangan merokok dan makan diet yang seimbang.

SET VITAMIN SHAKLEE YANG GLAMOUR SEPANJANG 2011 ^^


SET PENYUSUAN IBU



SET FEMININ

SET RESDUNG/ALLERGY/ASTHMA/ECZEMA

SET IBU MENGANDUNG

SET PENURUNAN BERAT BADAN

SET KESIHATAN OPTIMUM

SET BERPANTANG/SET KEGUGURAN RAMBUT

SET KECANTIKAN KULIT/SET KESUBURAN

 
credit - redcomelmall.blogspot.com

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Bg yang kekangan kewangan, sila contact utk mendapat harga istimewa:
Email - pokoksena85@yahoo.com
SMS - 0199517292
Fanpage - JOM SINGGAH 

JAWAPAN SEGERA

Name:
Email Address:
Pertanyaan mengenai produk @ harga

Form provided by Freedback.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM SINGGAH E-STORE